VARA ziet 'te duur' cabaret vertrekken naar RTL 4

Steeds meer 'VARA-cabaret' wordt niet meer uitgezonden bij de publieke omroep, maar bij RTL 4. Met klinkende namen als Najib Amhali en Brigitte Kaandorp lijkt de coup compleet. RTL betaalt beter.

THIJS VAN SOEST

RTL 4 is al geruime tijd bezig met het inlijven van cabaretiers en voorheen typische publieke-omroepprogramma's. Zo zijn Jack Spijkerman, Tijl Beckand, Ruben van der Meer (Echt Waar?!), Veldhuis & Kemper, en de heren van Dit Was Het Nieuws al vaste waarden op de zaterdagavonden van RTL. Beckand en Van der Meer voegen daar binnenkort een nieuwe variant op De Lama's aan toe: De Grote Improvisatieshow. Op korte termijn komen daar nog grote cabaretshows bij, van Najib Amhali (Alles komt goed, 23 februari) en Brigitte Kaandorp (Cabaret voor Beginners, maart).

De VARA laat weten 'respect' te hebben voor de keuze van Amhali en Kaandorp om de jarenlange samenwerking te verbreken, maar zegt de voorstellingen gewoon niet meer te kunnen betalen: 'Beide cabaretiers zijn nu op een punt in hun carrière gekomen dat de VARA niet langer kan voldoen aan de financiële wensen die er inmiddels tegenover staan.'

RTL denkt ondertussen veel kijkers te trekken met het steeds toenemende cabaretaanbod op zaterdag: 'De shows van deze cabaretiers trekken duizenden bezoekers en zijn vaak in korte tijd uitverkocht. Ook wij zoeken een breed publiek voor ons weekendamusement, waarbij humor en kwaliteit doorslaggevend zijn', verklaart woordvoerder Jaap Paulsen. 'Niet alleen wij vinden dat dergelijke shows bij RTL 4 passen, andersom geldt dat ook: de makers zien RTL 4 ook steeds meer als een zender waar zij zich aan willen verbinden.'

Dat de theatermakers bij RTL een veel hogere vergoeding krijgen voor het uitzenden van hun shows is een publiek geheim. Zenders en cabaretiers zeggen daar niets over. Paulsen ook niet: 'Wat betreft de financiële afspraken die wij maken: dat is iets tussen ons en degenen met wie wij deze maken.' Toch stelt Paulsen geld niet alleen de reden kan zijn voor een overstap: 'RTL 4 is ook aantrekkelijker geworden voor cabaretiers, mede door kwaliteitscomedy's als Benidorm Bastards en binnenkort Aaf. Wat dat betreft is de zender veranderd. Geld alleen kan dus nooit de enige reden zijn, want ook bij ons groeien de bomen niet tot in de hemel.'

Toch is het eind nog niet in zicht. Ook de heren van Jurk, Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven - voorheen te zien bij de VPRO en AVRO - komen naar RTL 4. In het najaar maken zij een eigen versie van Saturday Night Live, met een mengeling van cabaret, sketches en interviews.

De VARA, van oudsher de publieke omroep met de meeste tv-registraties van cabaretshows, blijft enigszins berooid achter, al zijn er veel nieuwe, talentvolle cabaretiers. Met Ronald Goedemondt en Micha Wertheim als nieuwe vaandeldragers en 'oldies' Karin Bloemen, Theo Maassen en Youp van 't Hek lijkt er voor de omroep nog voldoende aanbod. Maar de kans is aanwezig dat ook zij bezwijken voor het grote geld, vooral nu blijkt dat die veronderstelde typische VARA-humor prima gedijt tussen de reclameblokken van RTL.

De VARA erkent het probleem, maar vindt het onverantwoord om nog meer publiek geld in de registraties te steken. Toch steekt het vertrek van Amhali en Kaandorp, zo blijkt uit de reactie van woordvoerder Gert-Jan Hartlief: 'Beide cabaretiers zijn vanaf het begin van hun theatercarrière aan de VARA verbonden geweest, in het geval van Najib bijvoorbeeld al sinds zijn ontdekking door ons hoofd amusement Kathleen Warners, in het kleine Hilversumse theater Achterom. De VARA is vanaf dat moment altijd mediapartner geweest en heeft alle registraties van hun theaterprogramma's - en ook sketchprogramma's van Najib - uitgezonden.'

De grote oversteek

In 2005 was Jack Spijkerman de eerste VARA-cabaretier die de overstap naar een commerciële zender maakte, het toenmalige Talpa van John de Mol. Zijn oversteek leidde toen tot veel kritiek. In zijn VARA-cabaretprogramma Kopspijkers nam Spijkerman, cabaretier en presentator met een links en kritisch profiel, de commerciëlen regelmatig op de hak. Talpa ging op de fles. Spijkerman presenteert nu het programma Echt Waar?! bij RTL 4.

'Najib Amhali is de grappigste'

Najib Amhali stond in december met zijn show Alles komt goed drie avonden in een uitverkocht Ziggo Dome in Amsterdam. Met 11 duizend toeschouwers per avond hield de sfeer het midden 'tussen die van een een voetbalwedstrijd en een stand-up comedyshow', aldus Het Parool toen.

Amhali bleek goed om te kunnen gaan met dit mega-cabaret. Bij zijn opkomst zei hij: 'Hallo, ik ben Najib, wie zijn jullie?'

De Marokkaans-Nederlander werd in dezelfde maan verkozen tot de grappigste cabaretier van Nederland. Amhali eindigde in een onderzoek van Intomart GFK en Comedy Central voor Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven (samen het duo Jurk!) en Jochem Myjer op plaats drie.

Brigitte Kaandorp stond in december in Carré, met de Wereldband, ter gelegenheid van het 125-jarig bedstaan van het Amsterdamse theater.

In november bundelde zij haar beste liedjes in het boek Dit is een meezinger, inclusief akkoorden voor piano en ukelele.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden