VARA viert 70-jarig jubileum met drie dagen speciale programma's

Vanaf vrijdag viert de VARA drie dagen lang haar zeventigjarig bestaan met een speciale programmering. Vrijdag is het centrale thema informatie, zaterdag staan de programma's in het teken van amusement en zondag wordt het een mix van beide soorten programma's....

Van onze verslaggeefster

HILVERSUM

Jongeren zijn de rode draad in de informatieve programma's op vrijdag. Zo onderzoekt het consumentenprogramma Kassa! wat middelbare scholieren vinden van de kwaliteit van het onderwijs en praat 'mister VARA' Paul Witteman in De Ronde van Witteman met kinderen die door anderen zijn opgevoed dan hun ouders. In Over de Rooie verdedigen staatssecretaris Terpstra (WVS), schrijver Gerard Reve en burgemeester van Groningen Ouwerkerk een provocerende stelling tegenover tweehonderd jongeren.

De avond wordt afgesloten met Je gelooft 't niet, een documentaire over seksueel misbruik van kinderen buiten het gezin, over het zwijgen van de kinderen, het ongeloof van de ouders en de niet herkende signalen en het misbruikte vertrouwen. De titel van het programma is veelzeggend.

De amusementsavond (zaterdag) brengt een speciale aflevering van Oppassen!. Scenarioschrijver Chiem van Houweningen laat hierin sterren uit Zeg 'ns AAA op visite gaan bij de opa's uit Oppassen!. Daarna een eenmalige reprise van Mies Bouwmans Een van de acht, met dien verstande dat Paul de Leeuw deze aflevering presenteert. Sonja Barend praat vervolgens met cabaretier Youp van 't Hek. In de afsluitende show De nacht van de vrouw van de warme bakker treden ongeveer alle bekende VARA-gezichten op in verrassende rollen, van maffe geleerde tot travestiet. Met onder anderen Paul Witteman, Astrid Joosten, Ivo de Wijs en Marcel van Dam.

Van Dam is vaker terug te vinden in de programma's. Zondag ondervraagt hij in De Achterkant van het Gelijk negen ministers over ethische en morele conflicten. De avond begint met een speciale aflevering van Midas Dekkers die in Ierland op zoek gaat naar het bijzondere van roodharigen, 'want niets leent zich zo voor kleurentelevisie als rood haar', aldus Midas.

Op alle drie jubileumdagen is bovendien Schatten om nooit te vergeten te zien, een collage van oude fragmenten uit het VARA-archief, met onder meer beelden van Ja zuster, nee zuster, Dorus en Kinderen voor kinderen.

Vera Keur, de komende voorzitter van de VARA, omschrijft het jubileumaanbod als 'typisch des VARA's': een combinatie van maatschappelijke betrokkenheid, toegangelijkheid en progressiviteit. Met trots deelt zij mee dat het jubileumaanbod vrijwel allemaal eigen produkties bevat. Keur benadrukt dat het programmapakket niet gemaakt is om hoge kijkcijfers mee te halen. Wel verwacht zij dat er vooral zaterdagavond veel kijkers op de VARA zullen afstemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden