VARA komt nog één keer met Licht uit, spot aan

Licht uit, spot aan!. De moeder aller spelshows, Eén van de Acht, beleeft begin november een eenmalige rentree. Bij gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de VARA mag Paul de Leeuw voor één keer Mies Bouwman zijn....

Eén van de Acht mag worden beschouwd als de grondlegger van een alsmaar uitdijend genre tv-programma's: de grote spelshow waarin kandidaten elkaar met improvisaties en spelletjes bestrijden, aangevuurd door een joelend publiek. De presentator leidt de winnaar ten slotte naar het grote moment: het graaien naar de prijzen.

Toen Mies Bouwman in het najaar van 1969 voor het eerst Eén van de Acht presenteerde, was het tv-publiek nog onbekend met dit genre. Er waren wel quizjes en korte spelletjesprogramma's, maar een uren durende spelshow (live gepresenteerd) was een nieuw fenomeen. Het VARA-programma was van begin af aan een doorslaand succes. Op zaterdagavonden werd in familie-verband naar Eén van de Acht gekeken. Ooit scoorde een aflevering een kijkdichtheid van 70 procent.

Vaste ingrediënten van Eén van de Acht, zoals improviserend en al een sketchje spelen met een bekend acteur, werden in latere spelshows gekopieerd. De tekst 'Licht uit, spot aan' (de twee overgebleven kandidaten kregen elk drie vraagjes voorgelegd om tot een winnaar te komen) werd een gevleugelde uitdrukking. En het finalespel (per lopende band passeerden twintig artikelen; de artikelen die de winnaar kon reproduceren, mocht hij meenemen naar huis) werd als vanzelf in de huiskamers meegespeeld.

Vanaf 1971 kreeg Mies Bouwman concurrentie van KRO's Berend Boudewijn Kwis, waarin grotere prijzen (koelkasten, tv-toestellen) te verdienen waren. De VARA staakte het inmiddels aan diverse landen verkochte programma in 1973. Mies Bouwman vertrok naar de AVRO (na enig onmin met de VARA omdat die het plan had opgevat Rudi Carrell voor een grote spelshow in te huren) alwaar ze nog één seizoen Eén van de Acht presenteerde.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden