NieuwsRegistratie gevaccineerden

Vanwege privacywet weet werkgever straks niet welke werknemer coronaprik heeft gehad

Voor de veiligheid van hun meest kwetsbare cliënten willen werkgevers in de ouderen- en gehandicaptenzorg het straks graag weten: wie van hun werknemers heeft zich laten vaccineren en wie niet? Maar grote kans dat ze dat ze daar geen volledig overzicht over krijgen.

Charlotte Huisman en Michiel van der Geest
Een medewerker dient een vaccin tegen tuberculose toe, tijdens een bezoek van minister Hugo de Jonge. Beeld ANP
Een medewerker dient een vaccin tegen tuberculose toe, tijdens een bezoek van minister Hugo de Jonge.Beeld ANP

De Autoriteit Persoonsgegevens is duidelijk: ‘Een werknemer hoeft dat zijn werkgever niet te vertellen’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond. ‘Sterker nog: een werkgever mag er niet eens naar vragen, net als ook de vraag of een werknemer zwanger is, verboden is.’

Voor het delen van gezondheidsgegevens gelden extra strenge eisen in de privacywet AVG. Dat is soms onwenselijk, zegt Inge Borghuis, bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Amstelring. ‘Ik wil graag antwoord op de vraag wat nu voor gaat: het recht op privacy of het gezondheidsbelang. Het lijkt nu of het belang van privacy leidend is. In het belang van cliënten en collega’s en vanuit mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid voor hun veiligheid zou ik toch eigenlijk moeten weten wie gevaccineerd is. Bij de hepatitis-vaccinatie weten we het wel degelijk.’

Voor vaccinatie tegen hepatitis B gelden al wel bijzondere regels. Volgens de arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers verplicht om werknemers die in contact komen met bloed, in de gelegenheid te stellen zich te laten vaccineren tegen deze besmettelijke leverziekte. Van bijvoorbeeld chirurgen en andere bij operaties betrokken zorgmedewerkers wordt verwacht dat zij zich tegen hepatitis B laten inenten. Maar voor de coronavaccinaties is zo’n richtlijn er nog niet.

Kwetsbare cliënten

De werknemers in de ouderen- en de gehandicaptenzorg krijgen vanaf 8 januari als eerste een prik die hen resistent moet maken voor het coronavirus. Dan lopen ook hun cliënten minder risico op besmetting, is het idee. Maar dan moeten werkgevers, bijvoorbeeld als ze de roosters maken voor het werken op groepen met kwetsbare cliënten, wel weten wie van hun werknemers die prikken daadwerkelijk heeft gekregen. ‘De werkgever wil die informatie graag hebben’, zegt een woordvoerder van Actiz, de branchevereniging van de ouderenzorg. ‘Het is een knelpunt waarover we in gesprek zijn met het ministerie van Volksgezondheid.’ De woordvoerder van coronaminister Hugo de Jonge is optimistisch. ‘We gaan ervan uit dat we ook deze hobbel wegnemen.’

De privacywet AVG verbiedt verwerking van gezondheidsgegevens, waaronder ook het ondergaan van vaccinaties vallen’, zegt Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en informatiemaatschappij van de Universiteit Leiden. ‘Maar als het echt nodig is, biedt de wet ook enige ruimte voor oplossingen.’

Algemeen belang

De ontsnappingsclausule in de wet is dat gezondheidsgegevens wel mogen worden gedeeld, als ‘de verwerking ervan noodzakelijk is om redenen van algemeen belang op het gebied van de volksgezondheid’, als bijvoorbeeld de veiligheid in het gedrang komt. Dan moeten wel de rechten en de vrijheid van de betrokkenen goed worden beschermd.

Hiervoor moet wel wat gebeuren: twee ministers moeten een deugdelijke uitzonderingsregel formuleren en deze voorleggen aan de Tweede en Eerste Kamer, een proces dat al gauw een week of twee in beslag neemt. Als een werknemer het hiermee niet eens is, kan hij zijn zaak voorleggen aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees ook

De Britse corona-mutant: zorgwekkend, of valt het wel mee?
Een variant van het coronavirus die 70 procent besmettelijker lijkt dan het ‘gewone’ virus, is opgedoken in Nederland. Hoe zorgwekkend is dat?

Een reconstructie van het jaar waarin alles veranderde
Een nieuw normaal, wankelend beleid en dat ene hamstergebaar: scroll langs de belangrijkste momenten van het afgelopen coronajaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden