Vanwege de crisis kan het baasje de brokken niet meer betalen

Dierenbescherming Nederland is een onderzoek begonnen naar het massaal dumpen van huisdieren. Zij krijgt steeds meer signalen van haar asiels dat dieren door hun baasjes worden verwaarloosd of geloosd. De economische crisis zou daarbij een rol spelen.

Het dierenasiel Rijnmond in Rotterdam. Beeld ANP

Zaterdag meldde de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) in Het Parool dat het aantal gedumpte katten in de hoofdstad in zes jaar bijna is verdrievoudigd. Volgens Jans Stroeve van SAZ worden veel katten gedumpt wegens geldgebrek. De dierenarts kan niet meer worden betaald, er is geen geld voor voer. Katten worden bij ontruimingen en verhuizingen in woningen achtergelaten.

Amsterdamse kattenvangers, die overuren draaien, treffen steeds vaker verlaten dieren aan op het balkon, of in een badkuip. In 2012 ving SAZ 1.371 katten op. In 2006 waren dat er nog geen 500.

'Ongeveer een maand geleden was er een soortgelijk bericht uit de regio Rijnmond', zegt woordvoerder Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. 'Voor ons was dat aanleiding uit te zoeken of dit een landelijk beeld is.' Het onderzoek loopt nog. De Dierenbescherming benadert daartoe behalve de eigen asielen ook die van andere organisaties en dierenartsen.

Dierenartsrekening
Eerder dit jaar trokken asielmedewerkers uit Soest en Tiel aan de bel. In juni meldde beheerder Reddering van dierenasiel 't Hart in Soest dat hij steeds meer dieren krijgt aangeboden door mensen die zeggen de dierenartsrekening niet meer te kunnen betalen. In november klaagde een woordvoerster van een asiel in Tiel bij Omroep Gelderland over het grote aantal ernstig zieke dieren dat wordt gedumpt. Ook vaak vanwege geldgebrek.

Een hond laten behandelen voor een tumor kost al gauw honderden euro's. En dat geld hebben steeds minder mensen ervoor over, aldus de woordvoerster. Het Tielse asiel vindt ook meer kittens op straat. Katten worden vanwege de kosten minder vaak gecastreerd of gesteriliseerd.

In november reageerde de Dierenbescherming nog tamelijk voorzichtig op de signalen. Een duidelijke toename van het aantal dieren dat in het asiel belandt, zag zij toen nog niet. Maar geconstateerd werd wel dat de gezondheid van de dieren die worden binnengebracht steeds slechter is. Die trend neemt 'zorgelijke contouren' aan, aldus algemeen directeur Frank Dales. Hij vindt dat gemeenten sowieso meer geld voor dierenopvang beschikbaar moeten stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden