Vanuit een donker hol terug naar de wereld

Na maanden van ontberingen wacht de 33 mijnwerkers een heldenontvangst, en een compleet ander leven.

Een voor een komen ze sinds vannacht met de speciale reddingscapsule terug in de wereld. Gekleed in groene overalls met hun naam erop. De 33 mijnwerkers die sinds 5 augustus vastzaten in de donkere ingewanden van de koper- en goudmijn San José, in het noorden van Chili.


Als laatste zal voorman Luis Urzúa worden omhoog getakeld, evenals de anderen in het besef dat hun levens nooit meer hetzelfde zullen zijn als vóór de mijnschacht instortte, en dat zij ruim twee weken lang voor dood werden gehouden.


Het zijn nu nationale helden, internationale beroemdheden ook, wier belevenissen op ruim 680 meter diepte over de hele wereld zijn gevolgd. Maar ook familieleden in het nabij de mijn San José opgerichte Kamp Esperanza hebben uitgebreid verhaald over de liefdesbrieven en vrolijke filmpjes die zij van ondergronds mochten ontvangen.


Volgens de Chileense minister van Volksgezondheid Jaime Manalich is de saamhorigheid onder de mijnwerkers groot, maar daar zou na de laatste bevrijding best verandering in kunnen komen. In en tussen families zijn al spanningen ontstaan, omdat sommige mijnwerkers meer geld en aandacht zouden krijgen.


Ook zijn er geruchten over ruzies, zelfs vechtpartijen diep onder de grond. Vijf kompels zouden in een aparte ruimte hebben geleefd en op eigen houtje hebben willen ontsnappen. Het leiderschap van voorman Urzúa stond ter discussie, alsmede de royalties van een eventuele film, of een boek, over Los 33.


De gemoederen zouden zo hoog zijn opgelopen dat kompel Darío Segovia zelfs om een notaris zou hebben verzocht om met de anderen vast te leggen dat 'wat in de mijn is gebeurd, ook in de mijn zal blijven'.


Media Pagina 50-51Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden