Vanuit de lucht is ’t net een hart

Deze rubriek belicht alledaagse fenomenen met een kunstblik. Vandaag: Google Earth...

Velden in Sicilië waarin een naakte vrouw te herkennen is of een boerderij in de VS die er van boven uitziet als een kudde schapen. Sinds in 2005 Google Earth werd gelanceerd, zijn er op internet hele communities van mensen die de aarde digitaal afspeuren naar gekke plekken en coördinaten uitwisselen.

Wie bijvoorbeeld in het programma 50°0"38.2N 110° 6'48.32"W, intikt, ziet de contouren van een indiaan met een walkman. Al uitzoomend blijk je je ergens in de heuvels in het zuiden van Canada te bevinden.

Op de website www.geogreeting.com kun je een soort e-cards maken waarvan de letters en leestekens bestaan uit de bovenaanzichten van gebouwen over de hele wereld. De ontvanger krijgt een link naar de website, waar hij al vliegend over de aardbol letter voor letter de boodschap krijgt. En iemand de liefde verklaren doe je op deze manier heel handig met behulp van het hartvormige Kroatische eilandje Turkljaca.

Het zijn allemaal voorbeelden van al bestaande plekken, die vanuit de lucht bezien ineens een merkwaardige andere kant bleken te hebben. Anders is het als de werkelijkheid wordt aangepast aan het vogelvluchtperspectief dat sinds Google Earth binnen ieders bereik ligt.

Toen in 2006 bleek dat een fontein in het Belgische Maasmechelen van bovenaf bezien de vorm van een hakenkruis had, paste het stadsbestuur de vorm prompt aan – terwijl het er al decennia stond zonder dat iemand er iets van had gemerkt. Het klimaatbos dat eind februari werd aangeplant bij Biddinghuizen, kreeg bewust de vorm van een hart.

En inmiddels zijn er ook marketinglui die hun kans hebben geroken. Er zijn op Google Earth grasvelden gesignaleerd met het woord ‘Grolsch’ erin gemaaid, of ‘Beemsterwijngaard.nl’. Verzekeraar FBTO schilderde zijn logo op het dak van een kantoor in Leeuwarden. En ook IKEA hoopt een paar extra Billy’s te slijten dankzij de blauwe letters op het dak van de vestiging in Amsterdam Zuidoost (dat laatste geval dateert overigens van vóór de komst van Google Earth, maar ligt vlakbij vliegveld Schiphol).

Het meest tot de verbeelding spreken in dit opzicht de drie palmeilanden voor de kust van Dubai. Of de gekozen vorm vervoerstechnisch gezien heel handig is, doet er niet zoveel toe; de gebogen takken die zich uitstrekken over de knalblauwe zee moeten de scrollende Google Earth-gebruiker vooral in de verleiding brengen een vakantie te boeken naar dit staatje van ongekende luxe.

Maar Nederland slaat keihard terug met een onderzoek over de mogelijkheid om een polder in de Noordzee aan te leggen in de vorm van een tulp. Zodat al die Google Earth-toeristen wereldwijd de palmbomen laten voor wat ze zijn en kiezen voor een bezoekje aan de Keukenhof. En dan maar hopen dat ze ook écht een ticket boeken en niet alleen maar de coördinaten 52°16'7.11"N 4°32'46.45"O intikken op hun schermpje om vanachter hun pc weg te dromen bij de bloemenvelden van Lisse.

Anneke Stoffelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden