Vanmiddag uitspraak over schuldvragen Dutroux

De jury van het proces-Dutroux doet vanmiddag uitspraak over de 243 schuldvragen. Vanaf twee uur zal de voorzitter van de jury deze vragen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden....

Van onze correspondent Bart Dirks

Waarschijnlijk zullen de juryleden en de drie rechters zich pas volgende week samen beraden over de hoogte van de straffen. Het Openbaar Ministerie wil zich namelijk enkele uren beraden. Vrijdag is in principe geen zittingsdag.

De verwachting is dat Marc Dutroux levenslang krijgt voor ontvoering, verkrachting en opsluiting van zes meisjes. De vraag is of de jury hem ook zal veroordelen voor de moord op An, Eefje en zijn toenmalige handlanger Bernard Weinstein.

Om te voorkomen dat hij op termijn toch vroegtijdig wordt vrijgelaten, kan de jury hem bovendien ter beschikking stellen van de regering. Dan is levenslang echt levenslang.

Michel Lelièvre, de handlanger van Dutroux, zou kunnen rekenen op zeker twintig tot dertig jaar, net als Dutrouxs ex-vrouw Michelle Martin. De grote vraag is echter of de jury ook overtuigd is van de betrokkenheid van Michel Nihoul. Onduidelijk is gebleven of deze zakenman/oplichter betrokken was bij de ontvoering van Laetitia Delhez.

Wordt hij veroordeeld, dan zal dat voor velen een aanwijzing zijn dat Dutroux de meisjes kidnapte in opdracht van een netwerk. Deze discussie heeft België sinds 1996 verdeeld in zogeheten ‘believers’ en ‘non-believers’.

De jury heeft sinds maandagochtend zich beraad over de schuldvragen. De twaalf ‘gezworenen’ hadden zich teruggetrokken in een kazerne bij Aarlen en waren helemaal afgesloten van de buitenwereld. Het proces begon op 1 maart.

De rechtsgang is ondertussen een dure aangelegenheid gebleken voor het Belgische ministerie van Justitie. In februari stelde minister van Justitie Laurette Onkelinx dat alle procedurekosten zo’n 4,66 miljoen euro zouden kosten.

Maar volgens de krant Vers l'Avenir heeft uitgerekend dat het proces 100 duizend euro per dag duurder is uitgevallen. Dat komt door de salarissen van politie-agenten, communicatieverbindingen voor de pers, et cetera.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden