'Vangnet voor gedupeerden van vaccinatie nodig'

DEN HAAG (ANP) - Groepen pluimveehouders dreigen de dupe te worden van de aanstaande vaccinatie van het buiten scharrelende pluimvee. Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) wil dat zij straks aanspraak kunnen maken op een schadepotje.

Nu dreigt er volgens de voorzitter ,,een soort van onrechtvaardigdheid'' te ontstaan. Als voorbeeld noemde hij donderdag bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de productie van eierpoeder voor de Japanse markt. Dat eierpoeder wordt van kooi-eieren gemaak, dus gelegd door kippen die nooit buiten komen en niet ingeënt worden.

Zodra buitenlopende kippen gevaccineerd worden, zal Japan echter zijn grenzen sluiten voor alle Nederlandse pluimveeproducten, heeft het land al aangekondigd. ,,Hier moeten we dus iets eerlijks voor bedenken'', aldus Wolleswinkel.

Schadepotje

Tijdens een ledenbijeenkomst van de NOP in het Gelderse Ugchelen, waar het Agrarisch Dagblad donderdag over berichtte, opperde Wolleswinkel de instelling van een fonds voor de gedupeerde kippenboeren. Het hoe en wat van een dergelijk schadepotje is nog onduidelijk. Wel zouden volgens hem de sector en de rijksoverheid samen dit fonds moeten spekken.

Nederland kreeg samen met Frankrijk vorige week toestemming van de Europese Unie het buiten scharrelende pluimvee - hobbydieren en biologische en vrije uitloop-kippen - in te enten tegen de vogelgriep. Naar verwachting zullen de eerste Nederlandse kippen in de loop van volgende week gevaccineerd worden, meldde het ministerie van Landbouw donderdag. De vaccinatie is vrijwillig. De niet-ingeënte dieren moeten (sinds vorige week) maandag afgeschermd zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden