Vang een glimp van het watermonster

Tachtig jaar geleden zou het Monster van Loch Ness voor het eerst op de foto zijn gezet.Voor een monsterzoektocht hoeft u zich niet tot het bekende Schotse meer te beperken.

DOOR IÑAKI OÑORBE GENOVESI

1

Okanaganmeer (Canada)

Monsterliefhebbers weten het natuurlijk al langer: geen enkel land ter wereld zou zoveel vreemde wezens in zijn meren herbergen als Canada. De bekendste? Ogopogo, dat zou leven in de diepe wateren van het Okanaganmeer in Brits-Columbia. Volgens eeuwenoude overleveringen hebben lokale Indianenstammen ooit levende offers gebracht aan 'de geest van het meer' die vlak bij het monstereiland zou leven. Foto's van het monster bestaan niet. Maar als je nagaat hoeveel bewoners en toeristen melding maakten van 'een vreemd wezen' bij het Okanaganmeer kun je niet anders dan concluderen dat Ogopogo zich vaker toont dan 'Nessie'.

2

Bluff Creek (VS)

Misschien nog beroemder dan het Monster van Loch Ness: Big Foot. Videospelletjes, monstertrucks en zelfs pizza's zijn naar het mythische wezen vernoemd. Big Foot, door indianen ook wel Sasquatch genoemd, dook voor het eerst op in een kort filmpje in 1967. Daarop was een harig, menselijk wezen te zien dat door een vlakte van het Californische Bluff Creek scharrelde. Over de echtheid van de beelden is altijd twijfel geweest. Bewoners wijzen erop dat Big Foot - die nadien op honderden andere plekken in de VS zou zijn gezien - alleen hier 'on camera' is betrapt.

3

Lovozeromeer (Rusland)

Het klinkt als het script van een slechte horrorfilm: Russische tieners die zich in de zomer van 1988 dagenlang in een hut moesten verschansen terwijl een woest wezen gillend en bonkend probeerde binnen te dringen. Toch vonden wetenschappers nadien voetstappen en uitwerpselen en zagen ze zelfs een glimp van 'iets' (later Afonya gedoopt). Tegenwoordig kunt u op excursie in een poging Afonya te vinden in de omgeving van de ijskoude wateren van het Lovozeromeer. Een garantie op succes is er niet. Wel komt u zeker groepen nomadische Kola Sami tegen.

4

Rolwaling Himal (Nepal)

Van China tot Rusland en Mongolië zijn berichten verschenen van doodsbange mensen die een Yeti of verschrikkelijke sneeuwman zouden hebben gezien. Maar de meeste waarnemingen komen toch wel uit Nepal, waar de bevolking van Rolwaling Himal geregeld op een aapachtig wezen zou stuiten, diens grote sporen zou vinden of diens knoflookachtige geur zou hebben geroken. Het International Mountain Museum in de Nepalese stad Pokhara heeft een hele tentoonstelling aan de Yeti gewijd. In het klooster van Khumjung beweert men zelfs de hoofdhuid van een Yeti in huis te hebben.

5

Nahuel Huapimeer (Argentinië)

Wie een vakantie doorbrengt in het Argentijnse stadje Bariloche loopt grote kans oog in oog te komen met het meermonster Nahuelito. Vooral in de Argentijnse zomermaanden zou het monster zich graag aan de oppervlakte vertonen van het grote meer van het Nationaal Park Nahuel Huapi. Geen glimp van Nahuelito? Niet getreurd. Het gebied zit volgens getuigen vol met allerlei vreemde wezens: van Patagonische dwergen tot de eenhoorn van het Posadasmeer.

6

Champlainmeer (VS)

Vernoemd naar de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain, die het meer op een van zijn reizen in 1609 tegenkwam. Bekender dan de naamgever van dit meer in de Amerikaanse staten New York en Vermont en de Canadese provincie Quebec is het monster Champ.

Champ, ook wel het Amerikaanse monster van Loch Ness genoemd, zou 3 tot 30 meter lang zijn, een donkere huid hebben en een slangachtige kop.

Een foto van Champ uit 1981 werd tien jaar geleden afgedaan als nep. Ook wordt Champ de laatste jaren nog maar sporadisch gezien. Maar zijn beeltenis komt u geheid tegen op T-shirts, koffiebekers en andere souvenirs in de regio.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden