'Vandenbroucke is ervaren en hardleerse gebruiker'

In het huis van de Domo-renner Frank Vandenbroucke heeft de Belgische politie begin dit jaar meer dopingproducten aangetroffen dan destijds bekend is gemaakt....

Van onze verslaggever

De krant heeft de lijst van verboden middelen en dopingmaskerende stoffen afgedrukt, met vermelding van het aantal grammen en de hoeveelheid gebruikte ampullen.

Op die lijst staan ondermeer: vijf spuitjes Genotonorm, een groeihormoon; een lege verpakking Aranesp, een verbeterde variant van Epo; twee gebruikte spuitjes en een lege verpakking Neorecormon, eveneens epo; en 500 gram Ventipulmin, een hormoon dat in de kalverfokkerij wordt gebruikt.

De Morgen concludeert op grond van het aangetroffen materiaal dat Vandenbroucke een ervaren en hardleerse dopinggebruiker is. Vandenbroucke, die nimmer positief is bevonden bij dopingcontroles, werd kort na de politie-inval voor een half jaar geschorst door de Belgische wielerbond. Dat gebeurde op grond van een minder uitvoerige lijst van verboden middelen.

De renner, die ontkent doping te hebben gebruikt, vocht zijn schorsing met succes aan bij het sporttribunaal TAS. Dat oordeelde dat de schorsing onrechtmatig was. De wielerbond is volgens het tribunaal niet bevoegd om een renner te schorsen op grond van justitieel onderzoek. Volgens het TAS mag de Vlaamse overheid dat wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden