VANDAAG

VILLA ACHTERWERK Met onder meer: Dribbel, animatieserie over het wereldberoemd gevlekt hondje. Bertus Bruin en zijn vriendjes gaan zich te buiten aan een verkleedpartij....

OVT DE NEDERLANDSE REVOLUTIE De hele maand juli besteedt OVT aandacht aan de roerige periode van 1780 tot 1813, de tijd van de patriottenopstand, en de stichting van de Bataafse republiek. In die tijd waren er drie staatsgrepen en invallen van Pruisische, Franse, Engelse en zelfs Russische troepen. Ten slotte werd het Koninkrijk der Nederlanden gesticht. Kees Slager en Paul van der Gaag praten hierover met de neerlandicus Peter Altena en de historici Renger de Bruin en Wantje Fritschy, afgewisseld met reportages en teksten. Radio 1, 10.05 uur.

ONTMOETING MET HENRI NOUWEN Een portret van de priester die al op vrij jonge leeftijd een gevierd hoogleraar werd aan de Amerikaanse universiteiten Yale en Harvard. Hij schreef talloze boeken over spiritualiteit, die ook buiten de universitaire wereld succes hadden. Nederland 1, 10.30 uur.

EXTRA NOS-UITZENDING VANUIT ZAGREB met de plechtigheid die het ministerie van Defensie organiseert ter gelegenheid van de terugkeer van Dutchbat. Ook wordt de persconferentie van de overste Karremans voor de internationale pers rechtstreeks uitgezonden. Gerard Arninkhof en collega's zullen de militairen interviewen die getuige zijn geweest van de verovering van Srebrenica door de Bosnische Serven. Ook interviews met premier Kok en minister Voorhoeve. In de studio in Hilversum praat Henny Stoel met de commodore Hildebrink, die de leiding heeft in beleidsbunker van het ministerie van Defensie en met Spencer Pattiwael van Westerloo, de militair die deze week de aandacht trok met de beschadigde VN-vlag. Nederland 3, 16.30 uur.

TWEEDE LIJN De Engelse Caroline

Beale hangt in New York een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd voor de moord op haar pasgeboren dochtertje. Caroline houdt vol dat de baby dood geboren is. Haar advocaat baseert zijn verdediging op de mogelijkheid dat zij leed aan een tijdelijke geestelijke stoornis toen haar dochtertje stierf. Het is nu aan de jury om te beslissen of Caroline wordt veroordeeld wegens moord - en volgens het Amerikaanse rechtssysteem de rest van haar leven achter de tralies moet doorbrengen - of dat zij recht heeft op psychische hulp. Nederland 2, 20.05 uur.

ZOMERGASTEN De televisieavond van arabist, diplomaat en schrijver Marcel Kurpershoek staat in het teken van de Arabische wereld, het islamitisch fundamentalisme, integratie van minderheden en de teloorgang van nomadenculturen. Met beelden van Lawrence of Arabia, Lord Owen en Saddam Hussein. Nederland 3, 20.15 uur.

BRANDPUNT is eveneens in Zagreb, waar de Nederlandse blauwhelmen uit Srebrenica arriveren. In de studio de Britse historicus prof. Mark Almond, verbonden aan de Universiteit van Oxford. Hij stelt vooral de Britse regering verantwoordelijk voor het drama van de Moslims. Almond is een van de Britse wetenschappers die de zogenoemde Oxford These bedachten. Het Westen zou van meet af aan hebben gehoopt op een snelle Servische overwinning in Bosnië. De inzet van VN-troepen zou alleen zijn bedoeld om internationaal militair ingrijpen te voorkomen. Nederland 1, 21.11 uur.

VOLGSPOT Geluidsarchivaris Maarten Eilander ging in het geluidsarchief van het Theaterinstituut op zoek naar fragmenten van grotendeels vergeten kleinkunst-sterren van voor de Tweede Wereldoorlog. Radio 1 en 2, 00.02 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden