VANDAAG

HET CAPITOOL In de allerlaatste aflevering van Het Capitool discussiëren Jan Terlouw, commissaris van de koningin in Gelderland, tv-presentator Jaap van Meekren en journalist Fred Verbakel over de haat/..

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

liefde-verhouding tussen politiek en politieke tv-journalistiek.

Nederland 3, 12.05 uur.

NOORDERLICHT Strijd tegen de tijd gaat over moeder worden op oudere leeftijd. Joni Mosby Mitchell was 51 jaar toen ze besloot een kind te adopteren. Toevallig las ze een stukje in de krant over nieuwe technieken om ook na de menopauze zwanger te raken. Op 53-jarige leeftijd is zij nu de oudste vrouw in de VS die moeder is geworden. Voor- en tegenstanders van deze nieuwe technieken komen aan het woord over de ethische dilemma's ervan. Nederland 3, 18.57 uur.

DE KEUZE VAN DEKEYSER is getiteld Wij reizen om te leren, de documentaire volgt veertig Amerikanen, die in veertien dagen 22 steden aandoen in tien Europese landen. Volgens de film is het meer een space-Odyssee dan een ontdekkingsreis, want de Amerikanen doen alles behalve in het Europese lokale leven onderduiken; ze bewegen zich in een hyperhygiënische, uiterst comfortabele en luchtgekoelde tijdscapsule die van buiten erg op een auto lijkt. Als de uitheemse gerechten (slakken, kikkerbillen of forel met graat) hun te veel worden, vluchten ze een McDonald's binnen voor vertrouwd voedsel. BRTN 2, 19.50 uur.

COMPUTERMAGAZINE gaat in op de mogelijkheden en onmogelijkheden van computers. Zo wordt in deze aflevering antwoord gegeven op de vraag wat het verschil is tussen Internet, compuServe, Fidonet en BBS-en. Verder een test van vijf verschillende cd-roms op bruikbaarheid, prijs en handleiding.

Nederland 2, 20.05 uur.

LOPENDE ZAKEN In de laatste aflevering van Lopende Zaken aandacht voor televisiekijkers. Waarom en hoe besteden miljoenen Nederlanders zo'n tweeëneenhalf uur per dag aan televisiekijken? Bij de introductie van tv in 1951 waren de verwachtingen hoog gespannen, vanaf dat moment kon iedereen met behulp van dit scherm zijn gezichtsveld verruimen. Maar heeft de tv het zicht niet juist verengd en de kijker het contact met de werkelijkheid ontnomen? Nederland 3, 20.15 uur.

TWEEDE LIJN schetst een portret van seriemoordenaar Michael Ross. Hij heeft acht vrouwen vermoord in leeftijd variërend van veertien tot negentien jaar. In deze documentaire vertelt hij over wat hem heeft bezield. Volgens Ross is zijn sexleven de oorzaak van zijn gedrag. Tijdens een relatie met een vrouw heeft hij in die periode vier vrouwen vermoord, terwij hij daar in een volgende relatie geen behoefte aan had. Nederland 2, 20.30 uur.

BRANDPUNT komt met een reportage over de Limestone-gevangenis in Alabama, een van de conservatiefste staten in de Verenigde Staten. Dit jaar is daar de chaingang weer ingevoerd. Zo'n vierhonderd gevangenen krijgen daarbij kettingen aan hun voeten en worden vervolgens aan elkaar geketend. De bedoeling is de gedetineerden de gevangenistucht bij te brengen. Andere zuidelijke staten overwegen ook deze straf weer in te voeren. Nederland 1, 21.15 uur.

THE SEVENTH MILLION is een bijna twee uur durende documentaire over de houding van de joodse leiders in Palestina, en later Israël, ten opzichte van de Holocaust. Naar het gelijknamige boek van de Israëlische journalist en historicus Tom Segev. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden de Hebreeuwse kranten in Palestina de berichten over de vernietiging van de joden in Europa geen voorpaginanieuws: de verschrikkingen werden afgedaan met een éénkolommertje binnenin de krant. Na de oorlog werden de overlevenden van de kampen behandeld als tweederangs burgers. Pas na 1960 grepen de Israëlische leiders de genocide aan om het streven naar een groot Israël te rechtvaardigen. Aansluitend volgt een discussie over dit onderwerp, onder leiding van journalist Joop van Tijn. Nederland 3, 21.17 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden