Vandaag

RADIO..

DE RADIODAG VAN . . . Marjoke Roorda sprak drie jaar geleden als enige met Papoea-leider Markus Wonggor Kaisiepo, die vertelde hoe de werkelijke geschiedenis van Nieuw-Guinea verdween door alle gekonkel rond de machtsoverdracht van Nederland aan Indonesië in 1962. Radio 5, 9.02 uur.

SPIEGELS Een portret van Sjoerd Ruiter, een tweede Johan Cruijff, een voetballende magiër die in 1972 pardoes stopte nadat hij nog geen minuut in Ajax 1 had gestaan. Radio 5, 16.02 uur.

20 EEUWEN ZIEN OP U NEER Over de slag tussen paus Gregorius VII en keizer Hendrik IV in de elfde eeuw, en over het begin van de kruistochten in de tiende eeuw naar het Heilige Land. Radio 5, 21.02 uur.

ACTUALITEITEN

NOS-ACTUEEL Verslag van de herdenking van de bevrijding van Nederlands-Indië, precies 55 jaar geleden. Koningin Beatrix woont de plechtigheid bij. Tijdens de uitzending zijn fragmenten te zien van een Japanse propagandafilm waarin de Japanners Europese kampgevangenen dwongen te acteren om hun mensonterende omstandigheden te verhullen. Verder gesprekken met ex-kampgevangenen. Nederland 2, 17.00 uur.

2VANDAAG Een portret van een oud-KNIL-soldaat die door de Japanners gevangen werd genomen en dwangarbeid moest verrichten aan de Birma-spoorlijn. Nederland 2, 17.59 uur.

NETWERK Een special over Turkije, een jaar na de aardbeving. Een reportageploeg bezocht het rampgebied en sprak onder anderen met de burgemeester van Izmit, waar de brokstukken nog maar nauwelijks zijn opgeruimd en de overlevenden in erbarmelijke omstandigheden verkeren. Nederland 1, 20.30 uur.

DRAMA

OORLOG Eerste aflevering van een driedelige dramaserie over Britse VN-militairen in Bosnië, die onder meer te maken krijgen met etnische zuiveringen. Gebaseerd op gesprekken met militairen en hun familieleden. Nederland 1, 21.37 uur.

SPORT

STUDIO SPORT Vooruitblik op de competitie in de eredivisie voetbal aan de hand van gesprekken met de trainers van drie promovendi: Henk ten Cate (NAC), Robert Maaskant (RBC) en Jan van Dijk (FC Groningen). Nederland 2, 19.00 uur.

DOCUMENTAIRE

STREET LOVE: ROSA VROUW VAN DE STRAAT Eerste deel van een tweedelige documentaire over een vrouw die in Mexico-stad tegen wil en dank in de straatprostitutie terechtkomt en een actiegroep opricht voor haar lotgenoten. Net 5, 22.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden