VANDAAG

AAN DE SLAG besteedt aandacht aan boekenmarkten. Volgens het programma is het aantal toegenomen, terwijl steeds minder mensen lezen. Aan de slag kijkt naar de tweedehandsboekhandel en de mensen die daar niet zijn weg te slaan....

OPHEF EN VERTIER interviewt schrijfster Renate Dorrestein. Een gesprek over haar worsteling met de ziekte ME, feminisme en literatuur, har nieuwste roman Een sterke man en de rol van haar favoriete muziek bij het schrijven. Radio 5, 15.02 uur.

DE FAMILIE HERACLES Laatste aflevering van de serie die Rogier Dijkman en René van der Ploeg maakten over de eerste divisie club Heracles uit Almelo. Deel 5: 'We gaan naar Ajax. . .' of te wel zal Heracles promoveren naar de ere-divisie en volgend jaar misschien van Ajax winnen? Nederland 3, 20.33 uur.

HIER EN NU komt met een reportage over de toenemende woede onder treinreizigers over de nieuwe dienstregeling van de spoorwegen. Zijn de NS bereid daar iets aan te doen? Ook aandacht voor de plaats Groenlo, het Las Vegas van de Achterhoek. Elk weekend bezoeken duizenden jongeren daar de café's en discotheken. Verder een reportage uit het Noordierse Belfast. Toeristen bezoeken daar plaatsen die eerder doelwit van bloedige aanslag waren. Ondanks het weer opgelaaide geweld gaan die toeristische uitstapjes gewoon door. Nederland 1, 21.24 uur.

DE AVONDEN Sarah Verroen praat met de schrijver en filmer Henk Raaff. Samen met Volkskrant-journalist Willem Ellenbroek schreef hij Oostzee-Journaal, een reisbeschrijving door Scandinavië, de Baltische Republieken, Polen en Noord-Duitsland. Radio 5, 22.00 uur.

PANORAMA constateert dat nieuw onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen met een postnatale depressie een gevaar kunnen betekenen voor zichzelf en voor hun kind. De weinige vrouwen die aangeven zich niet goed te voelen, worden echter door doktoren en ziekenhuizen nauwelijks serieus genomen.

BBC 1, 22.30 uur.

DOKUMENT: SALUUT AF Documentaire over de padvinderij, de grootste jeugdbeweging van Nederland. Scouting Nederland telt iets meer dan honderdduizend leden en bestaat dit jaar 85 jaar. Denk je aan padvinders, dan denkt men al snel aan korte broeken en brilletjes, aan een ouderwetse en truttige organisatie. In deze film wordt getracht dat beeld te nuanceren. Oud-padvinders blikken terug. Dat levert zowel positieve als negatieve herinneringen op: 'De hopman hield er naast padvinderij nog andere hobby's op na. Hij hield ervan om met jonge jongens te rommelen. Ik snapte er niks van, ik dacht, hoort dit ook bij het spel van de vrije natuur?' Ook met Polygoon-archiefbeelden. Nederland 1, 22.45 uur.

SHOPPING Iedereen doet het. Sommige mensen vinden het geweldig, anderen verafschuwen het: winkelen dus. Vanavond bij de BBC het eerste deel van een nieuwe vijfdelige serie over de geschiedenis ervan. Deel 1 gaat over de supermarkt, voor de komst van dit Amerikaanse fenomeen werden de inkopen gedaan in de buurtwinkel. BBC 2, 22.45 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden