Vandaag
EEUWIGE KLACHT. 'We speelden niet alleen tegen elf opponenten en zeventigduizend fans, maar ook tegen de drie leidsmannen. Het was onmogelijk om te winnen.'..
Deze woorden kwamen van een Spaanse aanvaller, maar werden niet afgelopen zaterdag in Korea uitgesproken. De tekst dateert van een junimiddag in 1996, toen Julio Salinas de uitschakeling van Spanje tegen thuisland Engeland bij Euro'96 verwerkte. Spanje was er na strafschoppen uitgevlogen en Barcelona-aanvaller Salinas was woedend.
Hij had gescoord, maar zijn treffer in de kwartfinale, ook op een warme zaterdag trouwens, was om volstrekt onduidelijke redenen afgekeurd. Zo werd ook een doelpunt van zijn landgenoot Kiko geannuleerd, al gaven tv-herhalingen meer inzicht in de gronden van dat scheidsrechterlijke besluit.
Het stuk in The Guardian van gisteren was pinnig van toon, maar zeker ook bedoeld om aan te geven dat geblunder door scheidsrechters van alle tijden is. De fouten van het trio onder leiding van de Egyptenaar Gandour, bij Korea - Spanje in Gwangju, vielen in te ruilen voor die van zes jaar eerder, beide keren in het nadeel van Spanje. De voorzitter van de voetbalbond, Angel Maria Villar, zal toen in Engeland dezelfde verklaringen hebben afgelegd als deze keer in Zuid-Korea. De arbitrage had Spanje benadeeld, 'de schade is niet meer terug te draaien, maar dit moet in de toekomst voorkomen worden'.
VOORBEELD. Voor kwade opzet wordt in Korea dezer dagen gemakkelijk het voorbeeld uit het olympisch bokstoernooi van veertien jaar geleden aangehaald. Dat toernooi vond plaats in Seoul, de olympische stad van 1988. De Zuid-Koreaanse middengewicht Park Si-Hun veroverde in de finale de gouden medaille, ten koste van de Amerikaan Roy Jones. De opschudding was groot. Jones was beter geweest. De kaarten waren gestoken, de punten gearrangeerd. Het gevolg van de fraude in Koreaans voordeel was dat de puntentelling bij het boksen werd hervormd en dat het vele jaren duurde voor de sport weer als redelijk schoon werd beschouwd. Het internationale voetbal vreest voor een dergelijke reputatie.
ORIGINELE FOUTEN. De Schotse scheidsrechter Hugh Dallas, de arbiter die bij Duitsland - Verenigde Staten een handsbal van Frings over het hoofd zag, heeft alle suggesties verworpen dat Zuid-Korea geprofiteerd zou hebben van corrupte scheidsrechters. De blunders van de arbiters (Moreno en Ghandour) in de duels van Korea tegen Italië en Spanje waren originele fouten. 'Alles wat gezegd wordt over samenzwering en complotten, verwerp ik. Nonsens. Als scheidsrechter kan ik niet uitleggen wat er gebeurd is, maar geloof me: het waren originele dwalingen.'
AFLEIDING. Als er dan toch een grote teleurstelling verwerkt moet worden, is er altijd nog een andere kop van jut in Spanje. Het Catalaanse blad Sport maakte van de uitschakeling van het Spaanse elftal geen grote affaire, onder het motto gedane zaken nemen geen keer. Er werd daarom maar weer eens op Louis van Gaal geschoten, de nieuwe, oude trainer van Barcelona. Met grotere letters dan die boven het WK-artikel stonden, werd gekopt: 'Van Gaal weigerde Ronaldinho te kopen'. Het artikel ging over de afgeketste transfer van de Braziliaan die twee jaar geleden door Van Gaal niet goed genoeg werd bevonden voor een transfer naar FC Barcelona.
STERRENTEAM. Het All Star Team van het WK krijgt langzaam maar zeker vorm. De vakjury van tien bondscoaches, onder leiding van de Slowaak Jozef Venglos, heeft de kandidatenlijst inmiddels teruggebracht tot 33 man. Zuid-Korea is met vier spelers (Ahn Jung-Hwan, Hong Myung-Bo, Yoo Sang-Chul en Lee Woon-Jae) goed vertegenwoordigd in de voorlopige selectie. In Het Parool van gisteren bleken de Koreanen al buitengewoon populair bij de vaststelling van de favoriete elftallen. Journalist Frits Barend nam liefst negen Koreanen op in zijn team, met als extra's doelman Kahn van Duitsland en aanvaller Borgetti (Mex). Henk Spaan koos slechts twee Koreanen, Choi en Song.