VANDAAG

DE OMGEKEERDE WERELD Een debat over de voor- en nadelen van het wondermiddel ' marktwerking', over de terugtredende overheid en over boze burgers....

PASSAGES, PASSANTEN Documentaire over gabberhouse. Met onder anderen Geuvert, die in de week een echte Friese boer is, maar op vrijdagavond een gedaantewis seling ondergaat. Zijn naam verandert in Goofy, de blauwe overall wordt omgeruild voor een ausi (trainingsjack) en de klompen gaan uit voor de nikes. Al rui m vier jaar gaat hij bijna elk weekeinde gabberen. Om 36 uur te kunnen hakken op de beats heb je wel een pilletje nodig. Een echte gabber is een weekend ju nk. Radio 5 15.02 uur.

TELEVIZIER is geheel gewijd aan Elco Brinkman. De voormalige fractieleider van het CDA wordt gevolgd tijdens zijn eerste werkzaamheden als voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf. Brinkman blikt terug op zijn Haagse periode en zijn vertrek uit de politiek. Nederland 1, 21.25 uur.

K2 EXPEDITIE De eerste aflevering van een reportagereeks in acht delen over de beklimming van de moeilijkste berghelling in de Himalaya. Het is de eerste ke er dat een compleet Nederlands team de op één na hoogste berg ter wereld probeert te beklimmen. De weersomstandigheden zijn soms zeer slecht. Temperaturen v an min veertig graden celcius zijn geen uitzondering. Sinds 1953 hebben 95 me nsen geprobeerd de top van de K2 te bereiken. Zeker 25 hebben daarbij het leve n gelaten.

De expeditie is vertrokken op 17 mei met in totaal zesduizend kilo uitrusting. De eerste pogingen naar de top van de berg worden half juli ondernomen. De to tale begroting van de expeditie is een miljoen gulden, waarvan tweederde wordt besteed aan televisieverslaggeving. In het basiskamp op 5200 meter beschikken de elf klimmers over een telefoon- en faxverbinding via de Inmarsat-satelliet . Twee generatoren en zes zonnepanelen zorgen voor elektriciteit. De videoban den worden met mailrunners naar de bewoonde wereld gebracht. RTL 5, 21.55 uur.

DE AVONDEN Een compilatie van uitzendingen van Music Hall en een optreden van Beatrice en Vera van der Poel. Anil Ramdas praat met Noraly Beijer over haar j eugd op Curaçao, haar leven in Nederland en de band met Suriname. Radio 5, 22. 00 uur.

DE AVOND VAN HET SENTIMENT Eerste aflevering van negendelige serie 'De Geschiedenis Van De Zeezenders'. Beloofd worden 'saillante en nooit eerder uitgezonde n fragmenten'. Discjockeys doen een boekje open over de woelige jaren op de golven. Naar Amerikaans voorbeeld maakten de zenders voor het eerst gebruik van jingles, die vaak van de concurrentie werden gestolen of handig werden verknipt. Radio 2, 22.00 uur.

TINEKE EN DE PARANORMALE WERELD Ditmaal met een reportage over de paranormale krachten van dolfijnen. Tineke reisde samen met dierenparagnost Focco Huisman naar Ierland, waar ze contact zocht met een solitair levende dolfijn. RTL 4, 2 2.25 uur.

POEZIE IS EEN DAAD Of neem de branding. Stukgeslagen op de rotsen is zij niet werkelijk verslagen, maar herneemt zich en is daarin poëzie (Remco Campert). V an 16 tot en met 24 juni is in Rotterdam voor de 26ste keer Poetry Internation al. Dichters uit heel de wereld dragen voor uit eigen werk. Aan de vooravond van het festival herhaalt de RVU het jubileumprogramma dat vorig jaar werd gemaakt. Aan het woord komen de heer en mevrouw De Reuver, die het festival sinds het eerste jaar bezoeken, en de Spaanse dichteres Clara Janés, in 1986 en 1987 te gast. Zij vertelt hoe het festival haar leven heeft veranderd, hoe andere dichters haar inspireerden en hoe ze daardoor nieuwe culturen en nieuwe talen

vertaalproject, waarin d ichters gezamenlijk het werk van een dichter in hun eigen taal vertalen. Nederland 3, 23.20 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden