VANDAAG

IN GESPREK: SABOTAGE EN TERREUR Recente terroristische aanslagen op burgers in grote steden, laten zien dat de moderne samenleving tamelijk weerloos is....

PUNCH Onder meer een debat over de voor- en nadelen van het privatiseren van kabelnetten naar aanleiding van de voorgenomen verkoop van het Amsterdamse kabelnet. Wie bepaalt wat kijkers straks mogen zien? Deelnemers aan het gesprek zijn het VVD-gemeenteraadslid Pauline Krikke, PvdA-Tweede Kamerlid Marjet van Zuylen en Luc Sala, die het initiatief heeft genomen om over de verkoop een referendum te vragen. Radio 5, 12.00 uur.

THE NET besteedt aandacht aan de vraag of educatieve software ook leuk kan zijn, en een reportage over intelligente bedieningsprogramma's, waardoor computeren niet alleen voor wizzkids is weggelegd. Verder aandacht voor economische simulatiespelen als SimCity, waardoor economen en bestuurders een beter inzicht in het economisch functioneren van een stad of land kunnen krijgen. BBC 2, 21.00 uur.

WITTE ROZEN is een 'levendig programma over de dood', en dus: in december 1994, toen Witte Rozen Hanspieter sprak, was hij ondanks diagnose aids redelijk gezond. In februari hoorde hij dat hij kanker had, in april lag hij hele dagen op bed. Radio 2, 21.02 uur.

HIER EN NU komt met een videodagboek van correspondent Harald Doornbos uit Sarajevo. Daarnaast aandacht voor invloed van medicijngebruik op het rijgedrag. Ondanks waarschuwingen van Veilig Verkeer Nederland gebeuren er nog steeds ongelukken door. Tenslotte een reportage over de Russische kosmonaut Poljakov, die alle records in de ruimte sloeg; vijftien maanden zat hij opgesloten in een ruimtestation dat om de aarde cirkelde. Nederland 1, 21.19 uur.

PERPETUAL MOTION De laatste aflevering waarin aandacht wordt besteed aan voertuigen die tand des tijds wisten te doorstaan. Vandaag: The Milk Float. Iedere morgen verlaten 20 duizend elektrische melkwagentjes hun stalling. Ze lijken slachtoffer van hun succes. Om de zware accu's te kunnen dragen zijn ze zo sterk als een tank, en praktisch even onverwoestbaar. Nieuw worden ze zelden aangetroffen, ook al omdat er nog maar één fabrikant over is. BBC 2, 21.30 uur.

DE FAMILIE HERACLES Het hele voetbalseizoen 1994/1995 werd eerste divisieclub Heracles (Landskampioen 1942) uit Almelo gevolgd door een tv-ploeg van de VPRO. Resultaat een vijfdelige kroniek over winst en verlies, ruzie en vriendschap, regen en modder. En dat allemaal om een stuk leer van nog geen vijf tientjes. In deel 1, een dubbele aflevering, stelt de Heracles-familie zich voor. Nederland 3, 21.40 uur.

THE MUSIC BIZ Na een onthullende aflevering vorige week, over de 'spontane' comeback van Meatloaf (eind jaren zeventig wereldberoemd met Bat out of Hell) in Engeland, biedt The music biz vanavond een blik achter de schermen van de popmuziek. Als iemand nog enige illusies koestert over een leven vol glitter en glamour in de popmuziek, is dat na vanavond vermoedelijk wel afgelopen. In deel 5 aandacht voor het veeleisende ritueel: de tour. 'De enige reden dat ik een tournee doe, is om op te treden', zegt Bon Jovi. 'De rest stinkt. Ze betalen me gelukkig voor die andere 22 uur per dag.' Het programma volgt verder de laatste avond van de Britse metal-band Metallica, de laatste avond van het twee jaar durende toernee. BBC 2, 22.40 uur.

DOKUMENT: HET VLUCHTVERHAAL In deel 2 wordt een Afghaanse familie gevolgd die gevlucht zijn voor fanatieke moslimstrijders. Ze verblijven al een jaar in een asielzoekerscentrum, en ze worden daar bijkans gek. De vader en de dochter hebben een verblijfsvergunning gekregen en kregen een woning toegewezen, maar de moeder heeft niets meer van Justitie gehoord. Verder het vervolg van de asielaanvraag van de Ethiopiër Teshome. Nederland 1, 22.44 uur.

DAMOKLES: HET VROUWENBADHUIS Een radioreportage over de Hammam, het arabische badhuis dat alleen voor vrouwen toegankelijk is. Volgens de programmamakers ondergaan vrouwen in de hammam een gedaantewisseling. 'De hoofddoek gaat af, de blik klaart op, en de tred wordt zelfbewust. In de hitte van het badgedeelte heerst er een sfeer van medeplichtigheid. Zowel het baden als de gesprekken zijn liefdevol en intiem.'

Radio 1 en 2, 00.02 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden