VANDAAG

O.V.T. Geschiedenisrubriek, met Jan Blokker over zijn toneelstuk Soekarno. Johannes Houwink ten Cate promoveerde op De 'mannen van de daad' en Duitsland 1919-1939....

Radio 1, 10.05 uur.

REIZIGER IN MUZIEK Jesse van Ruller (23) is de eerste Europeaan die de Thelonius Monk Jazz Guitar Competition won. Van Ruller studeerde dit jaar af aan het conservatorium in Hilversum. Ook praat Han Reiziger met Jeanet Thio over haar moeder, de pianist en zangeres Barbara Jordan.

Nederland 3, 11.00 uur.

KOFFIETIJD Speciale extra lange uitzending met bekende Nederlandse sterren die zaterdagavond te zien waren in het Gala of the Stars (Foster Parents Plan). Robert ten Brink ging op pad met zijn All-you-need- is-love-caravan voor een paar 'zeer bijzondere' ontmoetingen. Optredens van Mathilde Santing en Marco Borsato.

RTL 4, 11.00 uur.

BUITENHOF PvdA-kamerlid Adri Duivesteijn en Nico van Velzen (Nationale Woningraad) praten over getto's in grote steden. En discussie over de grootste naoorlogse vredesoperatie in Bosnië met oud-generaal Huijser, europarlementariër Dankert en politicoloog Tromp. Nederland 3, 12.05 uur.

STUDIO SPORT Jack van Gelder zit in Tokyo in het hotel waar de spelers van Ajax verblijven. Met een aantal spelers en Louis van Gaal praat hij over de wereldbeker-finale van aanstaande dinsdag. Ook beelden van de voorbereidingen van het Braziliaanse Gremio. En de kwalificatiestrijd voor de WK van het herenvolleybalteam. Ook in Japan. Verslaggevers gingen bezoek bij Nederlanders werkzaam in de Japanse voetbalcompetitie. Nederland 2, 12.10 uur.

RADIO 1 JOURNAAL VVD-senator Wiegel wordt ondervraagd over actuele politieke zaken. Hoe kijkt hij aan tegen 'paars' en de rol van de VVD in het kabinet-Kok. En over volksgezondheid. Volgende week behandeld de Tweede Kamer de begroting van minister Borst. Wiegel is voorzitter van de ziektekostenverzekeraars. Radio 1, 13.30 uur

FILMSTERREN Dennis Hopper speelde met James Dean in Rebel without a cause en Giant, maar werd ontslagen. Jaren later dook hij op in Easy Rider, waarna hij in een depressie raakte. Na een afwezigheid van twaalf jaar, kwam Hopper midden jaren tachtig succesvol terug met films als Rumblefish, Blue Velvet en Colors. Een portret met fragmenten uit zijn beroemdste films, privé-opnamen en interviews met collega-beroemdheden. Euro 7, 15.00 uur.

DE PLANTAGE Drie gasten: Johan Doesburg is regisseur van theatervoorstelling Soekarno. Leon de Winter komt praten over zijn nieuwe roman Zionoco. En Speedy J is in binnen- en buitenland een van de meest succesvolle house-musici. Nederland 3, 17.00 uur.

DAG SINTERKLAAS Eerste aflevering tiendelige serie over de Sint met Bart Peeters. Met vragen als: Hoe schijf je een brief? Waar woont Sinterklaas? Hoe komt de Sint binnen? En, bestaan er valse Sinterklazen? Nederland 1, 18.01 uur.

DE STAAT VAN GEWICHTLOOSHEID Russische kosmonauten vertellen over de keerzijde van de schijnbare successen die ze boekten. Alles wat het imago van de Russische ruimtevaart kon beschadigen werd vroeger streng geheim gehouden. BRTN 2, 19.50 uur.

LOPENDE ZAKEN Portret van twee Bosnische vrouwen en hun kinderen in opvangcentrum in Zuidlaren. Nederland 3, 20.36 uur.

BRANDPUNT In de havens van Rotterdam en Delfzijl liggen vier tankers al maanden lang aan de ketting. De Griekse reder is niet in staat het personeel te betalen. De bemanning heeft beslag laten leggen op de schepen. Ze zitten daar zonder verwarming met weinig eten. Donderdag organiseerde de bevolking van Delfzijl een hulpactie. Nederland 1, 21.33 uur.

HITLER: EINE BILANZ Aflevering vier van zesdelige serie. Meest omvattende televisiedocumentaire tot dusver gemaakt over het leven van Hitler. Met nieuwe feiten en niet eerder vertoond beeldmateriaal uit Russische en Oostduitse archieven. Om te voorkomen dat de serie bestemd voor een miljoenen publiek, negatieve ideologische bij-effecten heeft - het meeste beeldmateriaal is immers voor propaganda vervaardigd - probeert programmamaker prof Guido Knopp de valkuilen van de nazi-nostalgiek te vermijden. Hij legt de nadruk op de platte retoriek en de potsierlijke eigenwaan. Sommige geluidsfragmenten worden op een te lage snelheid afgedraaid om de 'brallerigheid' te onderstrepen. Duitsland 2, 22.00 uur.

PRIME TIME MAGAZINE Nieuwe human interest programma dat 'sensationele reportages' in het vooruitzicht stelt en 'exclusieve interviews met de groten der aarde'. Eerste aflevering met Christopher Reeve, acteur die beroemd werd met de speelfilm Superman. SBS 6, 22.45 uur.

EEN PRETTIG GESPREK Theo van Gogh interviewt Hummie van der Tonnekreek, hoofdredacteur van weekblad Weekend en glamoublad Avantgarde. SBS 6, 23.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.