VANDAAG

WAT EEN TAAL! De ontwikkeling van het Nederlands in de zestiende eeuw, toen de oorlog tegen Spanje van grote invloed was op het ontstaan van een eenheidstaal....

TIJD VOOR TWEE Manuela Kemp van de KRO praat met Sjors Fröhlich. Radio 2, 12.02 uur.

WELDENKENDE MENSEN Het taboe op homoseksualiteit neemt op scholen weer toe, stelt een Utrechtse psychologe. Radio 5, 12.05 uur.

DINGEN DIE GEBEUREN Volkskrant-journaliste Nell Westerlaken vertelt over haar speciale band met Ethiopië. Radio 1, 14.00 uur.

SPOREN SPECIALS Schrijfster Helene Nolthenius, die in haar werk een grote interesse voor het middeleeuwse Italië aan de dag heeft gelegd, vertelt onder meer over computertechnieken waarmee het leven van de middeleeuwse mens beter te doorgronden valt. Radio 5, 15.02 uur.

2VANDAAG Het verbod op nachtvluchten dat de luchthaven Schiphol wil invoeren, zou honderden banen kosten, stellen chartermaatschappijen en vrachtvervoerders. En het nut van wildviaducten, waar kenners van de Veluwe aan twijfelen. Nederland 2, 17.58 uur.

NOS SPORTJOURNAAL Beelden van de internationale tenniskampioenschappen van Nederland. Nederland 2, 18.43 uur en 22.16 uur.

IK HOU VAN LAWAAI Filmmaker Bob Entrop maakt een film over dochter Brechje (15), die weer een film maakt over leeftijdsgenootje Bas, een jongen die vanaf zijn geboorte blind is.

Nederland 1, 18.57 uur.

2 METER SESSIES Muziek van onder anderen Nils Lofgren (Valentine) en Melissa Etheridge (Your little secret).

Nederland 3, 19.58 uur.

WERELDEN: MOSLIMS IN DE FAMILIE Janneke komt thuis met de mededeling dat ze wil trouwen met Göksel, een illegaal in Nederland verblijvende Turk die ze tijdens een vakantiebaantje leerde kennen. Plus nog enkele gevallen van moslims die hun intrede doen in Nederlandse families.

Nederland 1, 22.00 uur.

PANORAMA De grote tegenstelling tussen zwart en blank in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren vijftig getoond aan de hand van de moord op een veertienjarige zwarte jongen, die gefloten had naar een moooie, blanke vrouw. BRTN1, 22.05 uur.

HET RECES De zomer van Jacques Wallage, zijn drijfveren en de politieke agenda van het komend jaar. Nederland 1, 22.49 uur.

ZEMBLA Crimineel gedrag van leerlingen die nog geen tien jaar oud zijn, staat centraal in de documentaire De twaalf astronautjes over een ZMOK-school (Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen) in Alphen aan de Rijn. Eerder uitgezonden in januari.

Nederland 3, 23.10 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden