VANDAAG

OVT De eerste aflevering van een vierdelige serie over Europese rivieren. Vandaag: De Schelde. Radio 1, 10.00 uur...

HET BESTAAN Wat bezielt de pyromaan? Is het liefde voor vuur of behoefte aan aandacht? Gesprekken met daders, slachtoffers en deskundigen. Radio 5, 13.08 uur.

RADIO 1 JOURNAAL Hoofdgast is Hans Couzy, de deze week afgezwaaide bevelhebber van de landmacht. Henk van Hoorn en Bert van Slooten ondervragen hem over de toekomst van de krijgskmacht, de spanning tussen politiek en leger, vredesoperaties en de lessen van Srebrenica. Radio 1, 13.30 uur.

THE HARMFULNESS OF TOBACCO Brits kort drama naar Anton Tsjechov, over een man die tijdens zijn (saaie) voordracht over de schadelijke effecten van tabak, volledig de kluts kwijtraakt en zichzelf verliest in bespiegelingen over zijn heerszuchtige vrouw. En dat ten overstaan van de lokale vrouwenvereniging. Nederland 3, 20.13 uur.

THE GATE OF HEAVENLY PEACE Avondvullende Amerikaanse documentaire over de gebeurtenissen die op 4 juni 1989 tot de gewelddadige onderdrukking van een studentenrevolutie op het Tiananmen Plein in Beijing leidden. Hiervan waren miljoenen televisiekijkers over de hele wereld getuige. De filmmakers hebben, samen met een internationale groep scholieren en met de deelnemers van de gebeurtenissen in 1989, zes jaar geïnvesteerd in dit verhaal. Zij spraken met talloze studenten, arbeiders en intellectuelen. Nederland 3, 20.44 uur.

BRANDPUNT Te gast is de 76-jarige Benjamin Ferenc, die een halve eeuw geleden openbare aanklager was in het Neurenberg proces: het internationale oorlogstribunaal tegen de nazi's. Een gesprek over de zin van internationale rechtspraak, de van oorlogsmisdaden verdachte Serviër Tadic, de wijze waarop Ferenc de top van de nazi's veroordeeld wist te krijgen en over zijn pleidooi te komen tot een permanent internationaal tribunaal voor oorlogsmisdaden waar ook ter wereld. Nederland 1, 21.30 uur.

HARLEM DIARY Een filmverslag dat vijf jongeren maakten van hun bestaan in de New Yorkse wijk Harlem. De jongeren, variërend in leeftijd van 12 tot 26 jaar, gingen er met een videocamera op uit en legden vast hoe zij zich staande proberen te houden in deze als kansarm bekend staande buurt. Hoewel zij voortdurend blootstaan aan de verleiding om hun vertier op straat en in de criminele sfeer te zoeken, doen zij er alles aan om voor zichzelf en hun kinderen een beter bestaan te creëren.

Discovery Channel, 24.00 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden