VANDAAG

WELDENKENDE MENSEN Xandra Schutte discussieert met onder anderen Ger Beukenkamp (schrijver van het stuk Emily), Hummy van de Tonnekreek (hoofdredacteur Weekend) en Ton de Graaf (Tweede-Kamerlid D66) over de vraag of Nederland met het koningshuis in zijn maag zit....

MIDDAGEDITIE presenteert een reportage over skaters. Zijn de moderne rolschaatsers een gevaar op de weg of moeten ze als voetgangers worden beschouwd? Ook: de bezwaren van de inwoners van het Utrechtse Leersum tegen het opgaan van hun gemeente in Heuvelrug. Nederland 3, 12.00 uur.

DINGEN DIE GEBEUREN In het eerste uur een gesprek met onderzoekster J. van Busschbach. Zij promoveert volgende week op de betekenis van vriendschappen. Socioloog Flip Schrameijer houdt zich ook met vriendschappen bezig. Hij constateert dat ziekte van slechte invloed is op vriendschappen. En dat agriërs vaak kleine, hechte vriendschappen erop nahouden, gebaseerd op vanzelfsprekendheid. Radio 1, 14.00 uur.

FAROS In het cultuur- en wetenschapsmagazine van Teleac/NOT aandacht voor 'doorliggen', een probleem waarop de gezondheidszorg vooralsnog geen antwoord heeft. Verder: een gesprek met Paul Schulten, een van de auteurs van Collaborateurs van niveau. En een egodocument over Gerrit Paape. Radio 5, 16.02 uur.

CATHERINE 'Mijn zoon is gokverslaafd.' Catherine Keijl praat met gokverslaafden, hun familieleden en hulpverleners. RTL 4, 16.10 uur.

KASSA! gaat over geld. Hoe moet het verder met Kim die op haar zestiende een kind kreeg en niet in aanmerking komt voor een uitkering? Ook aan het woord komen: de gedupeerde eigenaren van een schotelantenne die RTL 4 en RTL 5 niet meer kunnen ontvangen, zonder een 'kaartje' dat veel geld moet kosten. Nederland 3, 19.30 uur.

NETWERK begint vandaag met zijn verslaggeving over de Bosnische verkiezingen, die zaterdag worden gehouden. Vooruitlopend daarop een verhaal van Bosnische vluchtelingen die naar Nederland kwamen en vorige week voor het eerst teruggingen naar hun geboortestreek. Hun huis blijkt in beslag genomen door Serviërs. Nederland 1, 20.25 uur.

BAREND & VAN DORP komen met het verhaal achter de afgeketste transfer van voetballer Romano Sion naar Southampton. Ook vraagt het duo aan Rintje Ritsma of hij meer interesse heeft in Olympisch goud dan in een nieuw wereldkampioenschap. Verder: Jan Mulder verhaalt over de Europa Cup. En hoe is het met Ajax na Auxerre? RTL 4, 22.00 uur.

DE AVONDEN begint met een nieuwe reeks: Shakespeare is dood. Daarin worden niet-westerse romans ontleed en besproken. In het tweede uur: een gesprek met Daniel Miller, de oprichter van de platenmaatschappij Mute uit Londen. Tevens radiokunst van Mat Wijn. Radio 5, 22.00 uur.

NOVA In mei van dit jaar meldde NOVA dat eenderde van de vrachtbrieven van de gecrashte EL AlBoeing nooit zijn onderzocht. In het daarop volgende debat in de Tweede Kamer zegde minister Jorritsma toe dat zij de ontbrekende stukken zou opvragen. Dat is inmiddels gebeurd. Maar volgens NOVA moeten er opnieuw vraagtekens worden gezet bij het hele vrachtdossier van de gecrashte Boeing. Nederland 3, 22.34 uur.

ZEMBLA toont hoe de kazerne in het Duitse Seedorf is veranderd sinds de afschaffing van de diensplicht. Het leeuwendeel van de jongeren die zich aanmelden als beroepsmilitair, ziet het leger als de laatste kans op een vaste baan en een goed inkomen. Ze hebben hun opleiding niet afgemaakt, en in de 'burgermaatschappij' hebben zij weinig kans op werk. Nederland 3, 23.20 uur.

FILMSPOT Jac. Goderie bespreekt de volgende nieuwe films: A Time to Kill, Palookaville, The Brothers McMullen en Wallace and Grommit are back. Misha Rasovich spreekt in Hollywood met literair agent Michael Lewis over legal thrillers, naar aanleiding van de film A Time to Kill. Goderie spreekt over hetzelfde onderwerp met Thomas Ross. Nederland 1, 23.42 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden