VANDAAG

NIEUWSLIJN besteedt aandacht aan de eerste lange speelfilm rond de stripfiguur Goofy, die inmiddels al 65 jaar oud is. Veronica, 18.55 uur....

VAN GEWEST TOT GEWEST maakt een stadswandeling door Leeuwarden en bezoekt de plaatsen die van betekenis waren voor schrijver Hendrik van der Kallen, beter bekend als de detectiveschrijver Havank. De in 1964 overleden auteur was begin jaren zestig een van de best verkochte Nederlandse schrijvers, met een record van 160 duizend Havanks in 1959. Zaterdag wordt een aantal boekjes opnieuw uitgegeven. Hierin is de hoofdrol steevast weggelegd voor inspecteur Charles C.M. Carlier, alias De Schaduw. Hoewel Van der Kallen zijn geboortestad vaak verfoeide en het geringschattend de naam Pleewarden gaf, blijkt de wandeling door de stad te voeren langs mooie plekjes die voorkomen in het boek Circus Mikkenie (1953). 'Merkwaardig', zou De Schaduw hebben gezegd, 'om niet te zeggen: hoogst merkwaardig.' Nederland 3, 19.30 uur.

MEDIALAND De laatste aflevering staat voor een groot deel in het teken van Joop van den Ende. De redactie vroeg een aantal mensen (John de Mol, André van Duin en Rudi Carell) naar hun ervaringen met de man uit Aalsmeer.

Verder is Medialand met zichzelf bezig. Het programma keert volgend seizoen niet meer terug op het scherm. De makers gingen daarom op zoek naar meer verdwijnende programma's en vraagt coryfeeën uit de tv-wereld naar hun mening over Medialand. Nederland 3, 21.10 uur.

BAREND & VAN DORP ontvangen in Engeland in hun dubbeldekker George the Roadmaster bondscoach Guus Hiddink, columnist Jan Mulder en Jos Staatsen (KNVB). Een gesprek over de 'daverende Oranje-successen' van de afgelopen week. Aan Hiddink de vraag: 'Zeg Guus, wanneer gaat dat Nederlands elftal van jou nou nog eens voetballen?' RTL 4, 22.30 uur.

ONDERNEMENDE VROUWEN, DE GRAMEEN BANK IN BANGLADESH Documentaire waarin drie vrouwen in Bangladesh worden gevolgd. Zij konden dank zij de lening van de Grameen Bank een nieuw leven beginnen. De bank, een project van prof. Muhammed Yunus, richt zich op kansarme bewoners van het platteland van Bangladesh. Niemand acht hen kredietwaardig, maar bij de ideëel ingestelde Grameen Bank krijgen ze juist wel een lening en daardoor een kans hun leven te verbeteren. Nederland 3, 23.17 uur.

DOKUMENT: DE PASSANTEN In deze NCRV-documentaire staat het Amsterdamse Handelsbladcomplex centraal. Aan het woord komen mensen die in het gebouw gewoond of gewerkt hebben.

Journalist Henk Hofland omschrijft het gebouw als een mooi, goed, ouderwets krantengebouw. Hij werkte jarenlang op de redactie van het Algemeen Handelsblad dat zetelde in het complex. Hans van Mierlo deed er in de jaren zestig zijn neo-liberale opvattingen op. Martine Pijpe maakte deel uit van een lesbische woongroep die er huisde in de tijd dat het pand gekraakt was. Immigrant Mohammed is schoonmaker in het gebouw. Nederland 1, 23.20 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden