VANDAAG

TIJD VOOR TWEE Frits Spits praat met Philip Freriks over diens boek Het spoor van de monumentale meridiaan. Vanaf 1 januari is Freriks presentator van het Journaal van acht uur....

JAN WESTERHOF

MIDAS Als het maar groen is, dan zijn de mensen tevreden. Wat vroeger natuur heette of tuin of park of landschap, wordt nu door groenleveranciers per strekkende meter aangelegd, als parkbreed tapijt. Horen en zien vergaat je van de grasmaaiers en de grote grazers. Waarom zijn we toch zo verzot op die kleur? Nederland 3, 19.25 uur.

DOKUMENT OP 4 Radiodocumentaire over blokfluitist Walter van Hauwe. Over zijn opvattingen over lesgeven met het commentaar van zijn leerlingen. Radio 4, 20.00 uur.

OVERAL EN NERGENS Portret van ir Frits Philips, met een rondgang door Eindhoven langs de plaatsen die een grote rol in het leven van de voormalig Philips-directeur hebben gespeeld. Philips vertelt over zijn ouders en zijn jeugd, over geloof en over de oorlog. Iedere week gaat de negentig-jarige industrieel nog naar kantoor. Nederland 2, 21.23 uur.

TELEVIZIER De angst zit er goed in bij de zwervers, verkopers en muzikanten in de metro van Parijs, ze vrezen de volgende bomaanslag. Ziekenhuizen in Nederland krijgen te maken met patiënten zonder verblijfsvergunning, die niet verzekerd zijn. In het Rotterdamse Dijkzigt-ziekenhuis ligt sinds een half jaar een man die wegens gebrek aan een verzekering niet kan worden overgeplaatst naar een verpleegtehuis. En een portret van drie generaties Nederlandse militairen die dienden onder de vlag van de VN. Grootvader in Korea, zoon in Libanon en kleinzoon in voormalig Joegoslavië. Nederland 1, 21.26 uur.

NIEUWE KOEIEN Paul Witteman geeft in De Prognose een stemadvies aan Harry Vermeegen. Ook Edwin van der Sar en Youri Mulder. Met bondscoach Guus Hiddink speelt Vermeegen een potje golf. Veronica, 21.30 uur.

RONDOM TIEN Violet Valkenburg praat met ontspoorde kinderen en hun ouders. Waar is het misgegaan? Hou houd je je als ouders staande als je kind steeds verder wegglijdt in de criminaliteit? In de studio onder anderen de ouders van de 17-jarige Michel, die op jonge leeftijd begon met inbreken en voor wie de huisraad thuis zelfs niet veilig was. Bart (18) en Kelly (15) werden veroordeeld voor steekpartijen, diefstal en overvallen. Hun moeder vraagt zich af of ze de jongens harder had moeten aanpakken. En wat is het nut van straffen? Kinderrechter Quick-Schuyt heeft de moed nog niet opgegeven. Nederland 1, 22.00 uur.

PETER R. DE VRIES over de dood van de bodyguard van Klaas Bruinsma en de moord op een visueel gehandicapt meisje twintig jaar geleden. Waarom is de moord nooit opgelost? RTL 4, 22.00 uur.

TOMORROW'S WORLD SPECIAL Is het mogelijk om lichaamsdelen in een laboratorium te laten groeien? In Amerika zijn wetenschappers al heel ver met een reageerbuis-oor, gemaakt van celmateriaal van een jongen die met één oor is geboren. In de toekomst is het waarschijnlijk ook mogelijk om lever, nieren en hart te kweken. Een revolutionaire ontwikkeling voor de transplantatiechirurgie. Ook de ethische vragen komen aan de orde. BBC 1, 22.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden