VANDAAG

PRINCEN In VPRO's marathon-interview praat Ronald van den Boogaard met Poncke Princen, hoofd van het Indonesische mensenrechteninstituut, verfoeid en bewonderd vanwege zijn desertie tijdens de politionele acties....

TIJD VOOR TWEE PSV-trainer Dick Advocaat is te gast bij Frits Spits, hartstochtelijk supporter van de Eindhovense club. PSV opent vanavond de competitie met de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Ook praat Spits met Inez van Eijk, schrijfster van het boek Feest, een historische verhandeling over feesten door de eeuwen heen. Radio 2, 12.00 uur.

DOKUMENT OP 5 Een documentaire over oorlogsverslaggevers. Hoe verwerken zij hun ervaringen en waar kunnen zij met hun eventuele problemen terecht? Radio 5, 13.08 uur.

OPIUM RADIO Gastpresentator Hein Janssen, kunstredacteur bij de Volkskrant, in gesprek met acteur/schilder Jeroen Krabbé. Radio 5, 15.02 uur.

2 VANDAAG besteedt aandacht aan de actie die het Rode Kruis organiseert om wereldwijd geld in te zamelen voor de slachtoffers in het voormalig Joegoslavië. Nederland 2, 18.15 uur.

VAN GEWEST TOT GEWEST Jaap en Aleid Rensen treden over anderhalve week terug als directieleden van het Noorder Dierenpark in Emmen. Ze hebben 25 jaar de leiding gehad over dit dierenpark dat in 1935 door Aleids vader werd opgericht. Een reportage over de geschiedenis van het Noorder Dierenpark, tegenwoordig goed voor anderhalf miljoen bezoekers per jaar. Nederland 3, 19.28 uur.

GEWOON WERK Een tweedelige RVU-serie over de Sociale Werkvoorziening. Nederland telt 102 SW-bedrijven waar 85 duizend mensen werken die, als gevolg van allerhande persoonlijke beperkingen, moeilijk aan een baan in het bedrijfsleven kunnen komen. Medewerkers van sociale werkplaatsen vertellen wat hun werk inhoudt, waarom ze niet in het reguliere bedrijfsleven werden opgenomen (of daar werden ontslagen) en hoe de buitenwacht tegen hen aankijkt. Nederland 3, 19.55 uur.

DE VAKANTIEMAN Feest voor Frits Bom, hij presenteert vanavond de honderdste aflevering van De Vakantieman. Uiteraard worden veel oude fragmenten herhaald. De winnaar van een jubileumquiz kan een caravan winnen. Voorts een discussie met vertegenwoordigers van de reisbranche over de zin en onzin van Boms programma. RTL 4, 20.25 uur.

DE GROENE HEL Een documentaire van Yvonne Habets over 'een vergeten concentratiekamp in Suriname'. In 1942 werden 146 mannen vanuit Nederlands-Indië op transport gezet naar Suriname. De mannen heetten staatsgevaarlijk te zijn (een aantal van hen werd verdacht van NSB-sympathiëen) en werden zonder enige vorm van proces van de ene naar de andere kolonie overgebracht. In Suriname wachtte hen het interneringskamp Joden Savanne, een wrak en modderig kamp ten zuiden van Paramaribo. Nederlandse mariniers hadden de leiding over dit kamp en voerden een waar schrikbewind. Pas een jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden de geïnterneerden van Joden Savanne vrijgelaten. Een van de laatste overlevenden, Rolf Breier, keerde met Yvonne Habets terug naar Suriname en verhaalt van zijn ervaringen. Nederland 2, 22.08 uur.

GREAT RAILWAYS Michael Palin per trein op reis, altijd leuk. Palin is dol op treinen en dat straalt dan ook van zijn reisprogramma's af. Ditmaal trekt hij van het Noordierse (London)Derry naar het Ierse graafschap Kerry, een reis van ruim duizend kilometer. Onderweg heeft Palin ondermeer een ontmoeting met The Edge, de gitarist van de Ierse popgroep U2. Nederland 1, 23.13 uur.

STUDIO SPORT Mart Smeets is voortaan elke vrijdagavond gastheer van een nieuw sportprogramma. In de kleedkamer van FC Utrecht, de vaste locatie, ontvangt hij een aantal gasten en blikt hij vooruit op het komende voetbalseizoen. Ook een verslag van de wedstrijd Fortuna Sittard-PSV, de openingswedstrijd van het seizoen. Verder zijn er beelden van het EK zwemmen. Nederland 2, 23.48 uur.

THE EAGLES RTL 5 herhaalt het indrukwekkende reunion concert van The Eagles in Los Angeles. April vorig jaar trad de legendarische Amerikaanse popgroep voor het eerst in veertien jaar weer op. De cd Hell Freezes Over, een registratie van dit concert, werd een van de best verkochte cd's van de laatste jaren. Zanger/drummer Don Henley tijdens het concert: 'We zijn nooit uit elkaar gegaan, we hebben gewoon veertien jaar vakantie gehad.' RTL 5, 23.50 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden