Vandaag

Nederlandse tradities moeten worden beschermd. Ineke Strouken van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed vertelt hoe.

KARIN AALBERTS

Directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed over de lijst van vaderlandse tradities die moeten worden beschermd.

Nederlandse tradities en rituelen als Sinterklaas en klompendansen kunnen aangemeld worden voor de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel erfgoed. Een Unesco-verdrag moet er voor zorgen dat dit levende Nederlandse erfgoed beschermd en gekoesterd wordt.

Waarom is een dergelijke lijst nodig als ons erfgoed van tradities en rituelen zich al jarenlang zelf in leven kan houden?

Het is belangrijk om culturele diversiteit te behouden. Verschillen en tradities geven een extra dimensie aan mensen. Alhoewel tradities worden overgedragen van generatie op generatie, merkten we dat het steeds moeilijker werd om ze zichtbaar te maken in de samenleving. Dat komt door de snelle tijd waar we in leven, maar ook door bijvoorbeeld onze reislustigheid. Door deze tradities in kaart te brengen hopen we hernieuwde erkenning en waardering op te wekken.

Hoe bescherm je levend erfgoed?

Dat doen we door niet deskundigen, maar de gemeenschap zelf suggesties te laten doen voor plaatsing op de lijst. Zij moeten zelf een beschermingsplan maken dat de traditie helpt koesteren en zorgen voor een gunstig klimaat zodat de traditie kan bloeien. Bovendien gaat de overdracht van tradities tussen generaties al jaren van mond tot mond. Het kan geen kwijt om het eens op te schrijven.

Wat zijn de criteria? Wat mag er wel en wat mag er niet op de lijst?

Als het levende cultuur is en al meerdere generaties meegaat kan zelfs het gekste ritueel op de lijst komen. Wel wordt er door een speciale toetsingscommissie gekeken naar het gemaakte beschermingsplan en moet de aanvrager zelf beoefenaar zijn.

Wat mag er niet ontbreken?

Ik zou graag zien dat iemand zich opwerpt als belangenbehartiger van de traditie van beschuit met muisjes. Stiekem hoop ik dat de vereniging van kraamverzorgers zich daar nog voor meldt. Ook draadjesvlees heb ik er graag bij, maar daar is tot nu toe weinig animo voor. Voor erwtensoep daarentegenwel. We hebben nu tweeduizend tradities in beeld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden