VANDAAG

WERELDBREED Op woensdag 3 juni 1981 vertrokken twee teams van twee verslaggevers uit een van de VPRO-villa's aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum voor een reis rond de wereld....

Veertien jaar na dato zendt de VPRO nogmaals De Wereldreis uit, een drie uur durende radiodocumentaire gebaseerd op het spannende feuilleton dat gedurende twee maanden werd uitgezonden met verslagen van de globetrotters. Radio 5, 13.08 uur.

MICHELANGELO Te gast dichter Rutger Kopland, pseudoniem van prof. dr Rudi van den Hoofdakker. Vorige week ging de hoogleraar met vut, de dichter heeft nu nog meer tijd voor zijn poëzie. Kopland praat over psychiatrie, depressies en het verband tussen zijn wetenschappelijk werk en poëzie. Geert Mak interviewt prof. dr C. Schuyt, hoogleraar rechtssociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Radio 1, 19.00 uur.

KINDERJURY Uitslag van de beoordeling van kinderliteratuur door de kinderjury. Rechtstreeks verslag vanuit het Centraal Boekhuis in Culemborg. In drie leeftijdscategorieën worden prijzen toegekend. Ook interviews met kinderen over hun favoriete boeken. Nederland 3, 19.30 uur.

GETUIGEN VAN DEZE EEUW Interview met de honderdjarige schrijfster Willy Corsari over haar belevenissen in de twintigste eeuw. 'Oude mensen hebben het over de goede oude tijd. Ik heb nu een eeuw geleefd en ik kan zeggen: die heb ik niet beleefd.' Onder meer over de moord op Pisuisse, de Tweede Wereldoorlog en haar afscheid bij de Bezige Bij. Nederland 3 20.30 uur.

TELEVIZIER De soldatenvakbond VVDM eist deze maand in een kort geding een generaal pardon voor de laatste groep van twaalfduizend dienstplichtigen, die 'volstrekt willekeurig' zou zijn aangewezen. Ook een reportage over Nederlandse vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen tot prostitutie in Japanse bordelen. Deze maand neemt de Japanse regering de beslissing of ze steun zal verlenen aan een actie om geld in te zamelen. En een reportage over het Friese plaatsje Terhorne onderwerp van jeugdsentiment voor de lezers van de jongensboekserie De Kameleon van H. de Roos. Het dorp vroeg onlangs een subsidie van drie miljoen gulden om de molen uit de boeken te kunnen nabouwen. Nederland 1, 21.28 uur.

RONDOM TIEN over de gevaren van xtc. Met de moeder van Sander Sijmons, die stierf na bezoek aan een house party, waar hij twee keer een halve xtc-pil nam en een paar slokjes cola vermengd met speed. De afgelopen jaren zijn er zes doden gevallen na gebruik van xtc. De moeder van Sander vertelt haar verhaal voor een tribune jonge xtc-gebruikers in de leeftijd van 16 tot 26 jaar. Een enkeling slikt veertien xtc-pillen in een nacht. Ze noemen zich weekend junks. 'Ik kies er voor. Het leven zit vol gevaren', zegt de zestienjarige Kim. Ook zijn er jongeren die op house partys uit hun dak gaan zonder pilletjes. Nederland 1, 22.04 uur.

THE LIVING DEAD Documentaire serie over macht. De derde en laatste aflevering gaat over Thatcherisme. Naaste medewerkers van Britse ex-premier vertellen hoe Thatcher werd achtervolgd door Winston Churchill en zijn beeld van een groot sterk Brits rijk. Bij haar entree in Downing Street 10 liet ze een groot portret van haar voorbeeld aan de muur ophangen. Ze had niet door dat Churchills ideeën uit een tijd stammen die al lang achter ons ligt. BBC 2, 22.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden