VANDAAG

BIJLAGE Posthuum radioportret van Dirk de Vroome (1925-1986) alias 'De Rode Reus'. De in Amsterdam geboren De Vroome verwierf in de jaren zeventig landelijke bekendheid als Limburgse actievoerder....

Als bestrijder van alle onrecht kwam hij voortdurend in botsing met de autoriteiten. Radio 5, 13.08 uur.

KLEUR BEKENNEN Martin Simek praat met schrijver/bioloog Tijs Goldschmidt. Diens eerste roman, Darwins Hofvijver, werd onlangs voor de AKO Literatuurprijs genomineerd. Radio 5, 14.02 uur.

2 VANDAAG Donderdag zijn verkiezingen in Algerije. Niet alleen in Algerije, maar ook in Frankrijk leidt dit tot spanningen onder de bevolking. In Utrecht is de Speed en Design-beurs geopend: een autobeurs met bijzondere race-auto's en zogeheten boomcars, auto's met een enorme hoeveelheid stereoapparatuur aan boord. Nederland 2, 17.29 uur.

NIEUWSLIJN Vandaag begint de rechtzaak tegen verscheidene leden van de familie Van der Valk. Veronica, 17.30 uur.

KENMERK spreekt met aanhangers van de gematigde islamitische kandidaat sjeik Nahnah in de Algerijnse verkiezingen, met een criticus van de islam als politieke beweging en met de gevluchte Algerijnse journalist Mohammed Zaoui. Nederland 1, 20.31 uur.

DE RONDE VAN WITTEMAN Een man wiens vader een SS-verleden heeft. Een ex-politieman liet zich omkopen door zware criminelen. De moeder en de coach van de tijdens een wielerkoers overleden wielrenster Connie Meijer. Witteman over gewetenswroeging en gewetenloosheid. Nederland 3, 21.05 uur.

DE 20STE EEUW Deze aflevering gaat over de burgerrechtenstrijd in de Verenigde Staten in de jaren zestig en dan vooral over de strijd in de zuidelijke staat Alabama. Met beelden van de befaamde demonstratie in Birmingham en van het optreden van gouverneur George Wallace die hoogstpersoonlijk, staande in de deuropening, zwarte studenten de toegang tot de universiteit trachtte te ontzeggen. RTL 5, 22.15 uur.

DER NÜRNBERGER PROZESS Het belangrijkste proces tegen Duitse oorlogsmisdadigers, dat voor het Internationaal Militair Tribunaal, duurde van november 1945 tot oktober 1946. Van de 22 aangeklaagde Nazi's kregen er twaalf de doodstraf (onder wie Von Ribbentrop en Seyss-Inquart) en werden er drie (onder wie Rudolf Hess) tot levenslang veroordeeld.

In deze Duitse documentaire wordt gesproken met een aantal openbare aanklagers en verdedigers van destijds. Duitsland 1, 23.00 uur.

ZEMBLA De grootste markt van Nedeland vinden we in Den Haag, aan de Herman Costerstraat (op de grens van de Schilderswijk en de Transvaalbuurt). Hans Polak maakte een documentaire over deze markt waar vele autochtone handelaren hun nering drijven. Nederland 3, 23.25 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden