Vandaag spreekt Bill Clinton in het Friese terpdorp Achlum

Van Bill Clinton tot Aaf Brandt Corstius; van Gerda Havertong tot Dick Berlijn; van John van den Heuvel tot Femke Halsema: het wordt vandaag een dolle boel in het Friese terpdorp Achlum. Prominenten die níét aanwezig zijn, moeten zich bezinnen waar het is misgegaan.

Bill Clinton. Beeld null
Bill Clinton.

Achlum, een dorp van zeshonderd inwoners tussen Harlingen en Franeker, biedt onderdak aan tweeduizend bezoekers van een conventie over de toekomst van Nederland, met een zeldzame parade van prominente sprekers.

Het dorp was ooit de vestigingsplaats van een waarborgfonds van Ulbe Piers Draisma, die de 39 plaatselijke boeren tegen brand verzekerde - een bedrijfje dat uitgroeide tot de verzekeringskolos Achmea. Die viert met de conventie het 200-jarig bestaan.

Bill Clinton als hoofdgerecht
Kosten noch moeite zijn gespaard om er een spektakelstuk van te maken. Met Bill Clinton als hoofdgerecht. Wat er voor zijn komst wordt betaald, wil de verzekeraar niet kwijt, maar het gaat volgens Harry Mens, die de Amerikaan eerder al eens naar Nederland wist te halen, al gauw om een slordige 300 duizend euro: anderhalve ton voor de Clinton Foundation en eenzelfde bedrag voor beveiliging, vervoer per privévliegtuig, hotels et cetera.

Clinton, die in Achlum ook een 'privéreceptie' heeft, zal spreken vanaf een groot podium dat in een weiland wordt opgetrokken. Voor alle anderen, van Job Cohen tot Erben Wennemars, van Ciska Dresselhuys tot Adriaan van Dis en van Foppe de Haan tot Nelleke Noordervliet, geldt dat ze straks kunnen zeggen 'ooit nog in het voorprogramma van Bill Clinton' te hebben gestaan.

Commerciële uiting
Hoewel solidariteit het verbindende thema is van de conventie, geeft Bert Rensen van Achmea grif toe dat het in de kern een commerciële uiting van zijn werkgever is. De ene maatschappij kiest voor tv-reclame, een ander voor sponsoring van een zeilrace rond de wereld, en Achmea doet het nu zo: op zijn Amerikaans, marketing vanuit maatschappelijk verantwoord perspectief.

Veel van de redenaars, actieve politici voorop, zullen onbezoldigd blijven. Maar broodsprekers en -schrijvers alsmede een bont gezelschap van doorgewinterde schnabbelaars uit politiek, sport, cultuur en wetenschap, worden betaald door de organisator. De honoraria zijn gelijk aan de tarieven die gevraagd worden door uitzendbureau's voor dagvoorzitters, al is er soms stevig onderhandeld, zegt Rensen.

Het is niet Achmea zelf dat de prominente conventiegangers aan zich heeft weten te binden. Dat is gebeurd door BKB, het bureau van de voormalig Niet-Nix'ers Lennart Booij, Alex Klusman en Erik van Bruggen, mannen die vanuit het 'Bono-gevoel' succesvol campagnes organiseren. (Niet-Nix was eind jaren negentig een beweging binnen de Partij van de Arbeid die jongeren meer bij de politiek wilde betrekken.)

Meer dan weekenduitje
De 'Conventie van Achlum' moet meer zijn dan een weekenduitje. Als het aan de organisatoren ligt is het een kwestie van 'erbij' zijn, om de eenvoudige reden dat dit wel eens een 'spraakmakende bijeenkomst' kan worden die in geen jaren wordt geëvenaard.

Want de tientallen sprekers buigen zich over de toekomst van onze veiligheid, gezondheid, mobiliteit, amusement, arbeidsparticipatie en onze pensioenen. Patrick Lodiers van BNN kijkt terug op De Grote Donorshow, Geert Mak op zijn jeugd en het ontstaan van Achmea, Hans Wiegel praat over Hans Wiegel en Rients Gratama zingt het voor de gelegenheid gecomponeerde Achlum-lied.

En dan moet het serieuze werk met 'Big Bill Clinton' nog beginnen.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden