Vandaag regeerakkoord verwacht

Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen ronden naar verwachting vandaag de onderhandelingen af.

VVD-leider Mark Rutte hoopt dat ‘vandaag de laatste knopen worden doorgehakt.’ Dat zei hij dinsdag bij binnenkomst in het gebouw van de Eerste Kamer.Het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie liet de mededeling al eerder vanochtend weten. Woensdagmiddag leggen de onderhandelaars de akkoorden voor aan hun fracties. Vooral de fractievergadering van het CDA is spannend. De Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan hebben zich vooralsnog tegen de samenwerking met de PVV verklaard.

De woordvoerder van informateur Ivo Opstelten meldt dat de fractieleiders donderdag verslag uitbrengen aan de informateur. Op dat moment zal ook de inhoud van de stukken officieel openbaar worden. Op zaterdag zou dan het beslissende CDA-congres kunnen plaatsvinden.

Rutte, Wilders en Verhagen onderhandelen sinds 9 augustus over een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat wordt gedoogd door de PVV van Geert Wilders.

Congres

Als de fracties akkoord gaan, kan het CDA zaterdag 2 oktober een congres houden. Daar worden de akkoorden dan aan de leden voorgelegd.

De koningin benoemt, als de fracties akkoord zijn gegaan, een kabinetsformateur. Dat zal in dit geval VVD-leider Mark Rutte zijn die als premierskandidaat een ministersploeg gaat samenstellen. Dat kan na zijn benoeming nog een week in beslag nemen.

.

In de lucht

Een onderhandelaarsakkoord hing al enige tijd in de lucht. Vorige week kwamen de berekeningen op tafel van het Centraal Planbureau (CPB) die duidelijk maakten welke gevolgen de geplande maatregelen hebben, onder meer voor de koopkracht. Grote hobbels zoals bezuinigingen in de zorg en de sociale zekerheid werden op die manier definitief genomen.

Het rechtse minderheidskabinet van VVD en CDA wilde voor ongeveer 18 miljard euro bezuinigen om in 2015 de begroting weer grotendeels op orde te hebben. Met een bezuinigingspakket van 3,2 miljard euro van het demissionaire kabinet is de nieuwe regering al vast op weg geholpen.

Mark Rutte en VVD-Kamerlid Edith Schippers maandag op het Binnenhof. (ANP)
VVD-fractievoorzitter Mark Rutte poseert tussen studenten voorafgaand aan het formatie-overleg (ANP) Beeld ANP
Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA) verlaten maandagavond laat het gebouw van de Eerste Kamer, waar onderhandeld werd over een kabinet met gedoogsteun van de PVV (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden