Vandaag op het Nederlands Film Festival: Waar moeten we naartoe?

Na de galapremière van De Bende van Oss gisteravond, beleeft het Nederlands Film Festival in Utrecht vandaag haar eerste echte programmadag. Van 09.30 tot na 23 uur vanavond zijn er films te zien. Een selectie uit de ruime keuze.

Hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks van de film De Bende van Oss op de rode loper op de première van deze openingsfilm van het Nederlands Film Festival. © Raymond Rutting / de Volkskrant

De Jantjes (Jaap Speyers, 11.45 uur, Wolff City 2)
Film uit 1934, en de op één na eerste Nederlandse geluidsfilm, destijds een enorm succes. Opngenomen in de Canon van de Nederlandse film, en tijdens het festival onderdeel van het zogenoemde Beeldenstorm-programma, over 'belangrijke verschuivingen in het medialandschap, met film als brandpunt'. Dat het een van de eerste geluidsfilms is, daar wordt de wat logge dramaturgie niet spannender van, schreef Volkskrant-filmrecensent Kevin Toma. Maar na De Jantjes zou de Nederlandse gesproken speelfilm nooit meer van het doek verdwijnen.

Niet zonder jou (Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, 11.45 uur, Wolff City 3)
Volkskrant-recensent Pauline Kleijer schreef begin dit jaar: 'Het zijn kleine dingen, die aan het begin van Niet zonder jou de aftakeling zichtbaar maken. Koffie die plotseling thee heet. Borden die verstoppertje spelen in de keukenkastjes.

Het leven van de 82-jarige Ger Lataster en zijn vrouw Hermine van Hall begint steeds meer barsten te vertonen. Het kunstenaarsechtpaar woont en werkt nog steeds in hun eigen huis in Amsterdam, maar er komt dagelijks hulp over de vloer om dat mogelijk te maken. De dementie van Hermine, die kanker heeft, en de doofheid van Ger leiden voortdurend tot misverstanden en grotere ongemakken.

Het wordt allemaal genadeloos vastgelegd door de camera van Peter Lataster, hun zoon. Samen met zijn vrouw Petra Lataster-Czisch maakte hij een indringend verslag van het laatste jaar waarin zijn ouders nog samenleefden. Hij toont hun overduidelijke liefde, die na 65 jaar huwelijk onverbrekelijk is. Maar ook het gekibbel en de wanhoop.'

New Kids: Turbo! (Steffen Haars, 14.00 uur, Rembrandt 1)
Volkskrant-recensent Bor Beekman schreef eind vorig jaar: 'Niks lastiger dan humor analyseren. Voor wie zich afvraagt of hij New Kids: Turbo! wel of niet geestig zal vinden, volstaat uiteindelijk slechts een simpele lakmoesproef: twee à drie filmpjes afspelen op het internetkanaal YouTube, waar de voor de televisie gemaakte afleveringen nog circuleren. Staccato gefilmde miniavonturen zijn het, van vijf Brabantse hangjongens die elke bemoeienis van derden - agent, snackbarhouder, vrouw - opvatten als groot onrecht tegen hun persoonlijke vrijheid, en dus als vanzelfsprekend vol agressie reageren. (...) Zoals gebruikelijk wanneer een tv-komedie naar het doek wordt getild, gieten de makers hun film in een Hollywood-actiemal, inclusief vertraagde beelden, ironisch ingezette sentimentele muziek en oeverloze, maar niettemin vermakelijke vuurgevechten. De vele cameo's mogen wat tegenvallen; Hans Teeuwen en Theo Maassen zijn nooit leuker dan de New Kids zelfs, Antonie Kamerling oogt zelfs misplaatst. En misschien hadden sommige scènes en plotwendingen ook iets meer aandacht verdiend, maar het onbenullig-anarchisme waarmee de New Kids alles in hun omgeving torpederen, inclusief hun eigen film, is wel aanstekelijk.'


Parradox (In-Soo Radstake, 22.00 uur, Louis Harlooper Complex 1)
Volkskrant-recensent Floortje Smit schreef eind 2010: 'Met regisseur Pim de la Parra als hoofdpersoon heeft Radstake (Made in Korea) het zichzelf niet makkelijk gemaakt. Natuurlijk, het is een prachtig onderwerp. Met Wim Verstappen was De la Parra in de jaren zestig en zeventig het bruisende middelpunt van de Nederlandse film. Hij maakte de eerste Surinaamse speelfilm. Een icoon, maar wel eentje die zich miskend voelt en veel vrienden heeft verloren. (...) Parradox is een liefdevol, genuanceerd portret van een nukkige maar charmante filmmaker. Jammer alleen dat Radstake zijn documentaire in de vorm giet van een persoonlijke boodschap, waarmee hij De la Parra probeert te overtuigen van diens belang. Dat paaien is niet nodig: De la Parra weet dat heus wel, en daarmee doet Radstake zijn eigen opmerkzaamheid tekort.'

Ook te zien: Black Butterflies (door Paula van der Oest, over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker); Me & Mr Jones on Natalee Island, door Paul Ruven, gebaseerd op de zaak van de spoorloos verdwenen Natalee Holloway, en Isabelle, door Ben Somboogaart, een thriller over de kidnapping van de bekendste actrice van Nederland.

Het volledige NFF-programma voor vandaag is hier te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden