'Vandaag is een dag van rouw'

De Italiaanse Senaat heeft senator Silvio Berlusconi woensdagavond geroyeerd als lid. De gepikeerde ex-president sprak voor zijn stadspaleis zijn volgelingen toe.

ROME - De zetel van senator Silvio Berlusconi is leeg. Terwijl zijn partijgenoten met wild wapperende armen betogen dat wie hem wegstemt een fout begaat, is de in augustus voor belastingfraude veroordeelde oud-premier thuisgebleven.


Voor zijn huis, op slechts een paar honderd meter afstand van het Senaatsgebouw waar zijn politieke carriere zo beëindigd zal worden, klinkt een gilletje. Het gordijn beweegt. Wie voor het raam staat te gluren ziet honderden mensen op de stoep staan.


'Berlusconi vroeg of we kwamen, dus zijn we gekomen', zegt de 70-jarige Gianna Quaresimin. Zij is om 3 uur 's nachts opgestaan om goed gekapt en gekleed mee te kunnen rijden met de door Berlusconi betaalde bus vanuit Turijn. Eerder steunde ze haar politieke leider al tijdens demonstraties in Bari, Brescia en Venetië.


'Berlusconi zal altijd onze leider blijven', zegt Quaresimin. 'We zullen net zover voor hem gaan, als hij van ons zal vragen. En zover als de wet ons toestaat, want wij zijn geen extremisten.'


De aanhangers van Berlusconi vinden niet dat hij vanwege zijn veroordeling weg moet uit de politiek, want ze vinden dat hij niet had moeten worden veroordeeld. Net als Berlusconi zelf zijn ze van mening dat de centrum-rechtse leider het slachtoffer is van een beweging van extreem-linkse magistraten en politici die willen dat het land in linkse handen komt.


Die overtuiging is even sterk als de overtuiging van Berlusconi's tegenstanders dat de van schimmige handelingen verdachte mediamagnaat nooit een plek in het parlement had mogen krijgen. De spanning tussen de twee kampen is al jaren groot. 'Toen ik onlangs voor Berlusconi flyerde, maakte een heer uit mijn woonplaats me uit voor hoer', zegt de deftig ogende onderneemster Quaresimin.'Berlusconi wordt weggestemd omdat de linkse politici zijn afgehakte hoofd willen laten zien aan hun electoraat, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost hoor.'


Eenmaal weggestemd mag de 77-jarige Berlusconi zich gedurende zes jaar niet kandideren voor verkiezingen. Dat schrijft de Severino-wet voor die vorig jaar werd ingevoerd door de technocraten-regering van Mario Monti. Berlusconi kan in die periode ook fluiten naar het presidentschap, dat hij nog zou ambiëren.


'Maar politiek leider zijn, betekent niet perse op een stoel zitten', zegt de 21-jarige Carmine Rossi. 'Het kan best van achter de schermen, net als Beppe Grillo met zijn Vijfsterrenbeweging doet.' Rossi noemt zich lang niet zo fanatiek als de met vlaggen, Berlusconi-buttons en 'Dit is een staatsgreep'- bordjes bewapende aanhangers waarmee de straat zich inmiddels heeft gevuld. Met de roep om nieuwe verkiezingen - Berlusconi's beweging Forza Italia stapte dinsdagavond al uit de regering - is hij het bijvoorbeeld niet eens.


'Ik ben hier omdat Berlusconi staat voor de waarden die ik belangrijk vindt', zegt de geneeskunde-student. 'Vrijheid, werk en een staat die je helpt in plaats van een last te zijn', somt hij op. 'Berlusconi is veroordeeld, ja. Maar als de magistraten zo diepgravend onderzoek zouden doen naar andere Italianen zouden ze hetzelfde vinden.' Eigenlijk ziet de twintiger Berlusconi wel als voorbeeld. 'Hij heeft alles waar Italianen van dromen: een voetbalteam, een politieke carrière en veel vrouwen. Mag ik je telefoonnummer?'


Dan klinkt het Italiaanse volkslied. Ervaren aanhangers weten wat dat betekent: als ze uitgezongen zijn, stapt een zwartgeklede Silvio Berlusconi het podium op. 'Vandaag is een dag van rouw', zegt hij tegen de menigte. 'Maar we zijn nog altijd hier en we zullen hier blijven.'


Berlusconi zit vanaf deze week weer in de oppositie en kondigt een pittige verkiezingscampagne aan. 'We keren terug tussen de mensen', zegt Berlusconi. Zelf zal hij van buiten het parlement zijn partij blijven leiden en in iedere Italiaanse plaats wil hij clubs laten oprichten met de naam Forza Silvio. 'De leden van de clubs zullen een grote taak te verrichten hebben', zegt hij. 'Ze moeten zwaargewichten zoeken die kunnen zorgen dat we niet worden weggeblazen door links en ze zullen de politieke strijd aangaan. Ze zullen de soldaten zijn van de democratie.' Een in bontkraag gehulde aanhangster gooit haar vuist de lucht in. 'Leve Silvio', schreeuwt ze. Soldaat van de democratie worden ziet ze wel zitten, zegt ze.


Als zijn partijlied door de speakers klinkt, klimt Berlusconi het podium weer af. Zijn 28-jarige geliefde Francesca Pascale kust zijn hand. Een paar honderd meter verderop is de muziek nog altijd te horen en wordt hij met onmiddellijke ingang uit de Senaat gestemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden