Vandaag climax in strijd om 'l Oréal-fortuin

'Als mijn dochter het proces wint, wijk ik uit naar het buitenland.' Dat zegt Liliane Bettencourt, de rijkste vrouw van Frankrijk, in een interview met le Journal du Dimanche. De rechter zal vandaag bekendmaken of de erfgename van het l'Oréal-fortuin verminderd toerekeningsvatbaar is en dus onder toezicht moet worden geplaatst. Als dat gebeurt, is dat op verzoek van haar enige dochter, Françoise.

Liliane Bettencourt Foto afp

Een tijdje leek het beter te gaan tussen Bettencourt (88) en haar dochter, Françoise Meyers (58). Dochter was lange tijd bang dat haar moeder het familiefortuin erdoorheen zou jagen door honderden miljoenen euro's uit te geven aan de fotograaf François-Marie Banier en andere gelukszoekers die de deur naar haar hart wisten te vinden. Moeder en dochter vertoonden zich de afgelopen maanden soms weer samen in het openbaar, en spraken in vriendelijke bewoordingen over elkaar.

Verkeerde handen
Maar sinds de erfgename van l'Oréal een zekere meester Pascal Wilhelm als zaakgelastigde aanstelde, denkt Françoise dat haar moeder andermaal in verkeerde handen is gevallen; ze vindt nu dat de rechter zich moet uitspreken over haar handelingsbekwaamheid. Tegen het medisch onderzoek dat daarvoor nodig was, heeft Bettencourt zich lang met succes verzet.

Volgens intimi zou dit laatste gevecht tussen moeder en dochter gaan om een bedrag van twee miljard euro, het laatste deel van het kapitaal waarover Bettencourt nog zelfstandig zeggenschap heeft.
'Ze willen me opsluiten, me verstikken', verzucht Bettencourt. 'Françoise is in alles het tegengestelde van me. Ik zie graag mensen, hou van contacten. Zij hield van jongsaf aan al niet van praten. Mijn ergste nachtmerrie is van haar afhankelijk te worden.'

Huismus
Moeder en dochter wonen aan weerszijden van een straat in de sjieke Parijse voorgemeente Neuilly, maar lopen de deur bij elkaar niet plat. 'Wat ze uitvoert weet ik niet', zegt moeder Bettencourt. 'Dat is ook een beetje mijn fout. Ze pot maar op. Het is nogal een huismus en geen plannenmaker. Het enige plan van haar dat ik ken, is haar plan om mij op te sluiten.'

Dochter Francoise Bettencourt-Meyers Foto afp
Meer over