Vandaag braden voor morgen op brood

De tijd dat mensen brood mee namen naar hun werk, omdat ze zich geen belegde broodjes konden veroorloven, is voorbij....

Wouter Klootwijk

Vaak ligt er een zak boterhammen op of onder de bank of in de afvalbak aan de wand. Eerst om ons heen kijken of niemand het ziet. We hebben liever niet dat de mensen denken dat we arme sloeber zijn. Dan gaat het brood in zak van de jas. Voor de kippen achter de Volkskeukendeur.

Terloops doen we onderzoek. Naar wat er op zit. Er zit meestal gebraden gehakt op. Geen eigen werk, maar uit de supermarkt. We vinden er ook wel wit vlees tussen, vermoedelijk kippenworst. Deze boterhammen belanden in de afvalbak. Men heeft er thuis zijn best niet op gedaan en slome vleeswaren ingekocht. Het kan anders. En als men broodbeleg maakt is het handig om het meteen voor een hele week of twintig arbeiders te maken.

Maar we moeten het weer even over kruiden hebben. We weten zo armzalig weinig van de kwaliteit van kruiden. In recepten wordt kruid meestal alleen maar genoemd. Tijm bijvoorbeeld. Vaag staat ons bij dat verse tijm beter is dan gedroogde.

Beter? We kochten lamsbout bij een Turkse slager die zich voorzichtig bemoeide met wat we er mee gingen doen.

Braden.

Hij wees ons op een zakje gedroogde, gemalen tijm uit Turkije van het merk Ceren, dat op meer Turkse levensmiddelen staat. Op een sticker achterop staat: Kekik, Thymian, Thijm. Deze hebben we er bij nodig, zei de slager.

Hij had groot gelijk. Nooit eerder zo overdonderend geurige tijm in de Volkskeuken gebruikt.

Koop een stuk lamsbout van een beest dat ongeveer tien maanden oud heeft mogen worden. Met been of zonder. Wrijf het in met zout en veel droge tijm. Doe in een zware braadpan wat olijfolie, laat het heet worden, wentel het stuk vlees er in, vuur hoog.

Dan nog eens een flinke lepel gedroogde tijm er bij en een kop water, deksel op de pan en een uur op heel laag vuur laten staan.

Vuur uit, maar deksel op de pan laten. Het vlees moet langzaam in de pan afkoelen.

Snijd de volgende ochtend met een vlijmscherp mes zo dun mogelijke plakken van het vlees en doe ze op het brood van de arbeider. Of van de scholier.

En morgen nog eens.

Let op: de goed doortijmde jus in de pan is nog voor veel doeleinden geschikt. Er kunnen eieren in gepocheerd worden en aardappelen in gebakken.

Ook dat vraagt voorbereiding. De aardappelen moeten uren eerder gekookt worden en afkoelen. Pas dan plakken bakken in tijmjus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden