Vanavond zet Klaver voor een uitverkochte zaal de eindsprint in

Jesse Klaver treedt vanavond in de voetsporen van Hans Teeuwen en André Hazes junior. Zij traden eerder dit jaar op voor zesduizend man in een uitverkocht Afas Live in Amsterdam. Klaver doet het voor vijfduizend mensen, omdat er dit keer een catwalk in de zaal is gebouwd, een podium én een invalidenpodium. Maar toch: het Nederlands bezoekersrecord voor een politieke bijeenkomst is al binnen.

Gijs Herderscheê
Jesse Klaver neemt een rustmoment in de kleedkamer. Beeld anp
Jesse Klaver neemt een rustmoment in de kleedkamer.Beeld anp

Een lijsttrekker die als een popster volle zaken trekt - voor een partij met vier zetels in de Tweede Kamer is het een ongekende weelde. Geen andere partij doet het GroenLinks na. En dat al bijna twee jaar lang, met in de hoofdstad het slotakkoord van de tournee op weg naar de verkiezingen. Voor de uitslagenavond is de wat bescheidener Melkweg in hartje Amsterdam afgehuurd.

Positief verhaal

Het is het succes van de manier waarop GroenLinks de campagne begon in 2015, toen Klaver de leiding overnam. Hij lanceerde zichzelf met 'we gaan Nederland veranderen' en dat is het motief gebleven. Een wervend, visionair en vooral positief verhaal. Klaver begon daarna nog voorzichtig met een traditioneel voorstelrondje in eigen kring. Sindsdien hebben alle manifestaties één belangrijk kenmerk: iedereen is welkom, Klaver wil een groter publiek dan de leden van GroenLinks alleen. Een jonger publiek ook.

Daarbij buit de 30-jarige zijn positie van benjamin onder de lijsttrekkers optimaal uit. Het wervende, positieve verhaal van een jonge politicus - daarmee is het makkelijker identificeren dan met middelbare heren als Buma (51), Roemer (54), Asscher (42), Rutte (50) of mevrouw Thieme (45). Enthousiaste verhalen op Facebook maken de meet-ups de place to be. Zo'n bereik heeft een eenzaam, in gifkleurig jack gehulde politicus in een winkelstraat niet.

Voorlopig hoogtepunt van de serie 'meetups' was het congres in december, in de Werkspoorhallen in Utrecht. Meestal is zo'n verkiezingscongres een plichtmatige sessie waar enkele honderden partijtijgers het programma fileren. Nu kwamen er ruim drieduizend mensen op af en waren de partijtijgers ver in de minderheid. Vanavond moet het klapstuk worden en de eindsprint inzetten voor de campagne.

Concurrenten maken binnenskamers graag neerbuigend de vergelijking met een popster en fluisteren dat de bijeenkomsten door de massaliteit oppervlakkig zijn. Maar steeds is er discussie en zijn er vragenstellers. Doorvragen kan altijd nog in de wandelgangen. Toegang is gratis, maar wie komt moet wel gegevens verstrekken.

Overrompelend gebeuren

Na afloop volgt een enthousiasmerende mail van Klaver zelf met de vraag om een donatie en of je actief wilt worden. Of berichten via Facebook gedeeld kunnen worden. Zo bereikt GroenLinks nu zo'n twee miljoen kiezers. Daarna volgt contact met de plaatselijke afdeling van GroenLinks. Zo heeft de partij al een half miljoen euro aan kleine donaties binnengekregen. Daarmee is het campagnebudget van vier ton ruim verdubbeld.

Daarnaast is een onverwacht groot reservoir vrijwilligers aangeboord dat flyers uitdeelt op straat of folders door de brievenbus schuift. Over lid worden wordt niet gerept, maar dit jaar hebben zich toch alweer tweeduizend mensen aangemeld. De partij heeft weer 25 duizend leden en nadert het record - 27 duizend - van zeven jaar geleden.

Voor oudgedienden in de partij is het een overrompelend gebeuren. Ronald Paping, die in 1977 lid werd van de PSP - een van de partijen die in GroenLinks opgingen - heeft al vele opkomsten en neergangen meegemaakt. 'Ik vind het wel mooi, ook de koers die de partij nu vaart. Van het neoliberale van Halsema moest ik niet veel hebben. Van de Kunduz-missie ook niet. Met vier zetels wordt de partij tekortgedaan, misschien gaat het nu te hard omhoog. Het is afwachten of dit beklijft.'

De partij gaat daar wel van uit. Na de Kamerverkiezingen moet de campagne niet stilvallen. Volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De databank met mailadressen van bezoekers van de meet-ups worden dan gebruikt. En de eerste bijeenkomsten worden al gepland.

Wie is de Groenlinks-stemmer?

Zora Zoetmulder
23 jaar
Studeert rechten en woont in Amsterdam

'Ik ben sinds afgelopen zomer actief in het campagneteam van GroenLinks in Almere. Dat begon toen ik werd uitgenodigd voor een meeting over millennials. Dat de partij zich richt op jongeren, spreekt me aan. Dus toen ik hoorde dat ze nog mensen zochten voor het campagneteam, besloot ik mee te doen.

'Jesse Klaver is de reden dat het zo goed gaat met GroenLinks. Hij is een briljant politicus. Hij kan zijn boodschap heel toegankelijk verwoorden en trekt mensen aan voor wie politiek eerst een ver-van-hun-bed-show was. En eerlijk is eerlijk, zelf stemde ik bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen ook niet.

'Deze Meetups, met een groots en Amerikaans karakter, zijn heel slim. Mensen willen Jesse zien, en hij wordt gezien. Zelf ga ik voor de inhoud en een gezellig avondje.

'GroenLinks is momenteel de meest menselijke partij. Jesse zorgt voor een tegenbeweging in het rechtse klimaat waarin bijvoorbeeld Trump is gekozen. Daardoor voel je: hier wil ik ook bijhoren.'

Zora Zoetmulder. Beeld
Zora Zoetmulder.Beeld

Laurie Oskam
19 jaar
Studeert International Media en Entertainment en woont in Breda

'Dit zijn de eerste Tweede Kamerverkiezingen waarbij ik mag stemmen. Ik vind het belangrijk dat jongeren stemmen, maar je keuze moet wel ergens op gebaseerd zijn. Daarom vulde ik de Stemwijzer in, keek ik debatten en las ik partijprogramma's. Ik kwam uit bij GroenLinks. Die partij is goed voor studenten, komt op voor minderheden en heeft het klimaat als prioriteit.

'Jesse Klaver heeft veel overtuigingskracht. Hij heeft passie voor zijn vak en voor Nederland. Ik vertrouw hem mijn stem toe. Omdat ik vrijwel zeker weet dat ik GroenLinks ga stemmen, lijkt het me gaaf om vanavond live een speech van Jesse mee te maken. Ik ben heel vaak bij concerten in de voormalige HMH geweest, dus ik ben benieuwd hoe het is om daar nu zo'n andere bijeenkomst mee te maken.

'Ik heb geen politieke achtergrond maar vind het gewoon belangrijk om bij de maatschappij betrokken te zijn. Ik ben bij mijn ouders thuis degene die over de verkiezingen begint.'

Laurie Oskam. Beeld
Laurie Oskam.Beeld

Guido Hulscher
45 jaar
Momenteel geen baan, maar van beroep verenigingsmanager.
Woont in Lelystad.

'Dit wordt de eerste politieke bijeenkomst van mijn leven. Ik ga er vooral heen omdat het een mogelijkheid is om met anderen in gesprek te gaan. Verder is het natuurlijk ook gewoon cool, zoiets groots in AFAS Live, zeker vergeleken bij andere politici die naar een buurtcafé gaan. Ik verwacht een positieve sfeer en veel mensen.

'Bij eerdere verkiezingen had ik altijd veel moeite om een partij te vinden die bij mijn ideeën aansluit. Nu ging het heel makkelijk. Dat komt door Klavers boek 'De mythe van het economisme'. De partij presenteerde zich eerder vooral als heel groen, maar nu maken ze duidelijk voor wat voor economie ze staan. Een economie waarin idealen van belang zijn.

'Omdat ik er al uit ben op welke partij ik ga stemmen, gebruik ik deze bijeenkomst om mijn mening nog aan te scherpen. Het gaat me niet om Jesse als persoon, maar om zijn ideeën.

Guido Hulscher. Beeld
Guido Hulscher.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden