Update

Vanavond wordt gestemd over een no-flyzone Libië

AMSTERDAM - Volgens een woordvoerder van de Franse VN-delegatie wordt vanavond om elf uur gestemd over een no-flyzone boven (delen van) Libië. Als de maatregel er komt, kunnen binnen enkele uren de eerste militaire voorbereidingen getroffen worden. Daarbij zouden volgens de Franse bron Frankrijk, Groot-Brittannië, mogelijk de Verenigde Staten, en een of meerdere Arabische staten betrokken zijn.

Aanhangers van Kadhafi vlakbij Ajdabiyah.Beeld reuters

Rusland heeft in de VN-Veiligheidsraad eerder vandaag een resolutie ingediend waarin een staakt-het-vuren wordt bepleit, maar die resolutie wordt niet in stemming gebracht. Volgens Reuters is er inmiddels een Britse ontwerpresolutie uitgelekt, waarin zou staan dat 'alle noodzakelijke maatregelen genomen moeten worden om te voorkomen dat er meer burgerslachtoffers vallen'. Bezetting van (delen van) Libië wordt echter uitgesloten.

Een hoge Amerikaanse diplomaat, William Burns, denkt dat het mogelijk is om vandaag nog een resolutie over maatregelen tegen Libië aan te nemen. Hij zei ook dat de Libische nationale raad, die de delen van het land dat Kadhafi niet meer in handen heeft moet besturen, een kantoor in Washington zou kunnen openen.

Ook Duitsland heeft aangedrongen op zwaardere maatregelen tegen Kadhafi en zijn regime, bijvoorbeeld om het moeilijker te maken voor de Libische leider om bij zijn geld te kunnen. De Verenigde Staten willen graag 'actieve Arabische hulp' bij wat voor VN-stappen tegen Libië dan ook worden genomen.

No-drivezone
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken stoort zich aan de verdeeldheid van de EU over Libië en roept zijn Europese collega's op snel actie te ondernemen om te voorkomen dat de situatie in Libië nog verder uit de hand loopt. Hij zal daartoe nog donderdag contact opnemen met de buitenlandchef van de Europese Unie (EU), Catherine Ashton.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel riep Rosenthal op zich achter het idee van Frankrijk en Groot-Brittannië te scharen van een rijverbod (no-drivezone) rond Benghazi om een dreigende 'genocide' daar te voorkomen. Een no-drivezone moet het de troepen van de Kadhafi onmogelijk maken op te rukken naar Benghazi. Volgens de minister kan dit een uiterste mogelijkheid zijn, maar moet dan nog wel bekeken worden hoe dit kan worden uitgevoerd.

Benghazi

Troepen van de Libische leider Moammar Kadhafi hebben luchtaanvallen uitgevoerd op Benghazi, de stad ten oosten van hoofdstad Tripoli die geldt als bolwerk van de opstandelingen in het land.

Op drie plekken rondom de stad zijn aanvallen uitgevoerd, maar een woordvoerder van de opstandelingen konden niet nagaan of er schade is aangericht, meldt persbureau Reuters. 'Het lijkt op een waarschuwing, een uitdaging aan het adres van de internationale gemeenschap', zei de woordvoerder, die uit angst voor represailles liever niet met naam en toenaam wordt genoemd. Een van de beschoten locaties zou een luchthaven ten oosten van de stad zijn.

De Libische staatstelevisie meldde eerder vandaag dat overheidstroepen ook over land vlakbij Benghazi zijn, maar dat wordt door de opstandelingen ontkend.

No-flyzone


Misrata
Volgens een woordvoerder van de Libische regering hebben overheidstroepen morgenochtend de stad Misrata terug verovend op de opstandelingen. Benghazi zou vallen zonder verdere gevechten, zei een woordvoerder van de regering.

Ajdabiyah

Bij gevechten in Ajdabiyah zouden tot dusver dertig burgerdoden gevallen. De stad is vandaag zwaar onder vuur genomen door overheidstroepen.

Staakt-het-vuren
Vanaf zondag staken de strijdkrachten van Libië hun acties 'tegen gewapende terroristische bendes'. Dat heeft het Algemeen Comité voor de Landsverdediging, het Libische ministerie van Defensie, in Tripoli laten weten. Met dit eenzijdige staakt-het-vuren wil het regime opstandelingen een gelegenheid bieden hun wapens in te leveren en gebruik te maken van een amnestie die deze week door Moammar Kadhafi voor hen is afgekondigd.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Rekruten zetten een mortier in elkaar in een trainigskamp voor opstandelingen vlakbij Benghazi.Beeld getty
Uitgebrande auto's bij Ajdabiyah.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden