Vanavond is uur U voor getergd hbo

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) van Onderwijs. Hij stelt een hoop maatregelen voor om de kwaliteit van het hbo te verbeteren. Zijlstra heeft het maatschappelijke tij mee. Het hbo wordt geplaagd door verhalen over slecht onderwijs, falend toezicht en onterecht gekregen diploma's.

Sebastiaan Timmermans en Raoul du Pre
VWO-leerlingen van scholengemeenschap De Meergronden in Almere-Haven begonnen vorige week maandag de examenreeks met het examen Nederlands. Beeld anp
VWO-leerlingen van scholengemeenschap De Meergronden in Almere-Haven begonnen vorige week maandag de examenreeks met het examen Nederlands.Beeld anp

Om dat te bestrijden wil het kabinet nogal wat. Er moeten landelijke examens voor de belangrijkste vakken, hogere opleidingseisen voor docenten, intensief toezicht tot in de klas en strengere eisen aan de samenstelling van de examencommissies komen.

Met wortel en tak uitroeien
'De gerezen twijfel over ons onderwijsstelsel moet met wortel en tak worden uitgeroeid', aldus Zijlstra vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. 'De waarde van diploma's moet boven elke twijfel verheven zijn. Daarom moeten we nu schoon schip maken.'

Tijdens het Kamerdebat dat vanavond wordt gehouden zal Zijlstra zijn plannen verdedigen. Volkskrant-verslaggever Maartje Bakker verwacht dat andere partijen 'vooral wat kleine moties zullen indienen om de plannen bij te sturen'. Zeer waarschijnlijk zal een meerderheid van de Kamer uiteindelijk akkoord gaan met de plannen. Men is het erover eens dat er moet worden ingegrepen op het hbo. Vanavond wordt daarmee dus begonnen.

Aanzienlijke gebreken
Bij veel opleidingen kwamen de afgelopen tijd aanzienlijke gebreken bij de toetsing aan het licht: de richtlijnen zijn onduidelijk, de onafhankelijkheid van de examencommissies is niet gegarandeerd en veel studenten kregen een diploma terwijl ze eigenlijk niet het gewenste niveau haalden.

Zijlstra's meest in het oog springende maatregel is de invoering van landelijke examens voor de zogeheten kernvakken. Bij alle opleidingen in de economische richting bijvoorbeeld zal voor het kernvak economie straks een landelijke toets worden afgenomen. Zo krijgt elk cluster van opleidingen enkele eigen kernvakken. Ook verscherpt de staatssecretaris de opleidingseisen voor de hbo-docenten. Ze moeten minimaal een mastergraad halen of promoveren.

Controle wordt intensiever
Ook de controle op de kwaliteit van het onderwijs zelf wordt intensiever. De visitatiepanels die de scholen bezoeken breiden hun toezicht uit tot in de klas. Bovendien gaan zij landelijk werken waardoor opleidingen onderling vergelijkbaar worden.

Eerder legde Zijlstra een boete op aan vier als 'zeer zwak' beoordeelde opleidingen van Inholland. De vier opleidingen moeten de deuren sluiten als zij niet snel aantonen dat de kwaliteit aanmerkelijk is verbeterd.

De Landelijke Studentenvakbond LSVb is kritisch over de plannen van Zijlstra. Voorzitter Sander Breur wijst erop dat er meer dan duizend hbo-opleidingen zijn. 'Met landelijke toetsen zien wij heel veel nieuwe bureaucratische rompslomp op het hbo neerdalen. Dat werkt niet echt motiverend.'

Basis- en middelbaar onderwijs
Gisteren werden ook een aantal plannen van minister van Bijsterveldt (CDA) bekend. Die moeten de kwaliteit van het basis- en middelbaar onderwijs verhogen. Vanaf 2013 moet er een verplichte centrale eindtoets op de basisschool komen. Op middelbare scholen komt een een toets aan het einde van de onderbouw en zelfs leraren moeten worden getest. De Tweede Kamer gaat hierover op een later moment in debat.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

undefined

Bij InHolland voldoen vier opleidingen niet aan de eisen: sluiting dreigt. Beeld anp
Bij InHolland voldoen vier opleidingen niet aan de eisen: sluiting dreigt.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden