EconomieVerdien ik wel genoeg?

Vanaf welk punt hoor je beloond te worden voor overwerk?

Beeld ANP

Communicatieadviseur
3.500 euro bruto (36 uur)

Dilemma

Overwerk lijkt in sommige beroepen bijna een vanzelfsprekendheid. Een stap extra zetten op z’n tijd kan geen kwaad, maar vanaf welk punt hoor je beloond te worden – in uren of in geld?

Communicatieadviseur Hans (36) zit met die vraag. Hij werkt bij een particulier beveiligingsbedrijf en is de enige in zijn functie. Hij kan zich dus aan niemand spiegelen en ook de cao voor beveiliging is niet toegespitst op zijn werkzaamheden. Hans vindt zijn werk plezierig. Er is veel variatie: hij doet zowel uitvoerende als strategische communicatie, gericht aan zowel de werknemers als aan de buitenwacht. ‘Het is een jong bedrijf, dus er verandert veel en er zijn veel nieuwe projecten.’ Over zijn salaris, 3.500 euro bruto per maand, is hij in principe tevreden. Alleen vraagt hij zich af of overwerk, dat hij ‘soms’ doet, bij zijn functie hoort, of dat hij daarvoor te weinig verdient?

Advies

Het klopt dat ‘gratis overwerk’ erbij gaat horen, naarmate salaris en verantwoordelijkheden stijgen. ‘Je schrijft dat je soms overwerkt’, zegt trainer Jacco van den Berg. ‘Als het niet de spuigaten uitloopt, zou ik het zo laten. Je werkt bij een bedrijf dat groeit en bloeit. Als jij je beste beentje voor blijft zetten, groei jij mee.’

Hoe wordt omgegaan met overwerk verschilt per bedrijf en per functie. Vaakt geldt voor laagbetaald werk dat overwerk en onregelmatige uren worden uitbetaald. Andere bedrijven werken weer volgens het ‘tijd-voor-tijdprincipe’, waarbij overwerk gecompenseerd kan worden, legt Karmen de Boer van Berenschot uit. ‘Bij de beter betaalde functies is de gedachtegang dat het salaris al voldoende is om enig overwerk te kunnen vragen, zonder dit onmiddellijk te vergoeden.’

Hans valt in de laatste categorie. Niet dat zijn salaris zo hoog is; dat is gemiddeld. Maar binnen het beveiligingsbedrijf heeft hij een hoge positie en een bijbehorend salaris. Voor beveiligers, die stukken minder verdienen, zijn bepalingen voor overwerk opgenomen in de cao, zegt Peter van der Eijk van vakbond CNV. Hans’ salaris ontstijgt de salarisschalen van die cao, aldus Van der Eijk, ‘dus ik zou er geen punt van maken’.

‘Natuurlijk moet alles wel binnen redelijke grenzen blijven’, zegt De Boer van Berenschot. ‘Als er structureel wordt overgewerkt, is een tegemoetkoming op z’n plek. Ook kan blijken dat er extra mankracht nodig is.’

Zolang dat niet het geval is, kan Hans zich beter richten op positieve ontwikkeling binnen het bedrijf en in zijn vak. Het overwerk zou hij kunnen gebruiken als argument om bijvoordeeld een bijdrage te krijgen voor opleiding. Ook kan hij zijn baas vragen of hij het uitvoerende werk wat meer mag uitbesteden, om zo naar een meer stategische functie toe te groeien, die ook beter betaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden