'Vanaf volgend jaar verplicht verzekerd tegen overstroming'

AMSTERDAM - Schadeverzekeraars willen Nederlanders die een opstal- of inboedelverzekering hebben verplicht meeverzekeren tegen overstromingsrisico. Dat zou betekenen dat de premie 5 à 10 procent omhoog gaat.

Woordvoerster Geertje Janssen van het Verbond van Verzekeraars bevestigt dit. 'We hebben het plan besproken op de ledenvergadering in december en de leden hebben toen besloten de verplichte dekking tegen overstromingen uiterlijk op 1 januari 2014 in te voeren.'

De dekking van overstromingsrisico zou dan een vast onderdeel worden van alle opstal- en inboedelverzekeringen. Voor de extra dekking moet natuurlijk wel extra premie worden betaald. Volgens Janssen gaat het hoogstens om 'enkele euro's per maand'.

Dat de verzekeraars een dekking van overstromingsrisico verplicht willen stellen, heeft een historische reden. Na de Watersnoodramp van 1953 was de overstromingsschade zo groot, dat meerdere verzekeraars failliet gingen aan de schadeclaims die ze moesten uitkeren. Sindsdien kunnen Nederlanders zich niet meer tegen overstroming verzekeren, omdat geen enkele verzekeraar zo'n polis durft aan te bieden. Nederlanders die de dupe zijn van overstromingen kunnen een beroep doen op een schadefonds van de overheid, maar ze moeten dan afwachten hoeveel van de schade ze vergoed krijgen.

Verzekeraars hebben lang met de overheid onderhandeld over een verplichte verzekering tegen overstromingen. Die onderhandelingen mislukten in 2010 omdat de overheid in tijden van economische neergang geen lastenverzwaringen wilde doorvoeren.

Nu proberen de verzekeraars het dus op eigen houtje. Of het plan doorgaat, hangt af van toestemming van de NMa. De verzekeraars opereren hiermee immers als een kartel, omdat concurrenten gezamenlijk optrekken. Als de NMa vindt dat het maatschappelijk belang ermee gediend is, kan zij een uitzondering maken op het kartelverbod. De NMa bevestigt het plan te bestuderen.

Een verplichte dekking voor iedereen met een opstal- of inboedelverzekering is cruciaal om het risico te kunnen spreiden, zodat de premie betaalbaar blijft, zegt Janssen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft juist om die reden bedenkingen. Woordvoerder Nico Stolwijk: 'Huiseigenaren die geen overstromingsrisico lopen betalen dan voor mensen die aan de rivier wonen, zonder dat zij een keus hebben: dat is gewoon belastingheffing. Wij vinden daarom dat de Tweede Kamer zich erover moet uitspreken.'

De VEH stelt dat individueel verzekeren tegen overstromingen wel degelijk mogelijk is, zolang de overheid het dijkonderhoud maar op orde heeft. Dat is nu niet het geval, zei een deskundige zaterdag in de Volkskrant. Eenderde van de dijken zou met achterstallig onderhoud kampen. 'Daardoor stijgt het risico voor de verzekeraar en moet hij in sommige gebieden zo'n hoge premie vragen dat een individuele verzekering onbetaalbaar wordt', aldus Stolwijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden