'Vanaf volgend jaar geen Zwarte Piet meer in de Hema te vinden'

Volgend jaar is er in winkels van de Hema geen enkele afbeelding van Zwarte Piet meer te vinden. Dat blijkt volgens Het Parool uit een mail van verkoopdirecteur Rob Heesen van de Hema aan een klant. Het actiecomité Malle Piet zou het bericht in bezit hebben. Op sociale media levert het nieuws heftige reacties op. Tegenstanders van Zwarte Piet zijn zeer verheugd over het voornemen, voorstanders roepen juist op tot een boycot van de de winkel, net als website GeenStijl.

Door Lisa van der Velden en ANP
Zwarte Piet in een filiaal van de Hema in de Haagse binnenstad. Beeld anp
Zwarte Piet in een filiaal van de Hema in de Haagse binnenstad.Beeld anp

Volgens de krant zijn de inkopen voor dit jaar al gedaan, maar liggen er in 2015 waarschijnlijk geen chocoladefiguren van Zwarte Piet in de Hema-winkels. In de mail zou worden betreurd dat alle artikelen mét afbeelding van Zwarte Piet reeds zijn ingekocht.

Hema zelf zegt de discussie rond het mogelijk racistische karakter van Zwarte Piet op de voet te volgen. 'Vooruitlopend op welke uitkomst dan ook, hebben we besloten om voor dit jaar nog vast te houden aan Sint en Piet', aldus het concern. 'Wel zijn enkele aanpassingen gedaan aan verpakkingen'.

Hema bevestigt tegen het ANP dat verkoopdirecteur Rob Heesen 'contact heeft gehad met een klant die zich niet heeft voorgedaan als lid van een comité', waarmee het bedrijf suggereert dat de mail daadwerkelijk bestaat. Het bedrijf wil verder niet ingaan op de inhoud van de e-mail. Hema zegt dat het 'officiële standpunt' is dat voor 5 december alles is ingekocht. 'En over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen.'

Geen ander cadeaupapier
Grootwinkelbedrijven als Hema, Bijenkorf, Albert Heijn en Bart Smit worstelen met de uitmonstering van Zwarte Piet en de winkelinrichting in de sinterklaasperiode. De voorbereidingen voor de belangrijke verkoopperiode zijn begonnen. Veel winkelketens zien in de discussie reden aanpassingen te overwegen.

De middenstand is volgens fabrikanten van geschenkpapier nog niet zo ver om Zwarte Piet al in de ban te doen. De bestellingen voor cadeaupapier met Sint én Zwarte Piet komen gewoon binnen, bevestigt directeur Dave Adriaans van Decoma Verpakkingen in Lieshout. 'We merken geen verandering in bestellingen van onze klanten.'

De Bijenkorf zegt dat de klimpieten als vanouds de lichthal van de vestiging in Amsterdam zullen sieren. Het uiterlijk van Zwarte Piet wordt volgens de Bijenkorf aangepast in lijn met aanbevelingen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Hoe de pieten er moeten uitzien blijft echter onduidelijk. Het VIE pleit na onderzoek voor kleinschalige experimenten en aanpassingen, onder meer in Amsterdam.

Arabische chocoladeletters
Hema kwam al eerder in het nieuws met aandacht voor multiculturaliteit in het assortiment. De Amsterdamse kunstinstelling Mediamatic verzon in 2008 de El Hema, met halal rookworsten en het Arabische alfabet van chocola. De Nederlandse Hema was eerst boos, het bedrijf voelde niets voor zo'n speelse arabisering van hun Hollandse imago. 'Met groot juridisch geweld hebben ze geprobeerd onze plannen te dwarsbomen', zei Willem Velthoven, medeoprichter van Mediamatic destijds.

Maar in de loop der tijd verschoven de opvattingen. 'Eerlijke chocolade'-producent Tony's Chocolonely bracht een jaar later als eerste een kleine oplage van Arabische letters uit. Vervolgens deed de Hema er ook een proef mee: de letters waren in drie dagen uitverkocht en de Arabische S en M werden opgenomen in het vaste Sinterklaasassortiment. Sindsdien pakt het warenhuis ook het Suikerfeest grootser aan.

Baklava en een Arabische chocoladeletter bij de Hema op het Beursplein in Rotterdam Beeld anp
Baklava en een Arabische chocoladeletter bij de Hema op het Beursplein in RotterdamBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden