Vanaf vandaag op veel wegen 130 km per uur

Met de woorden 'een historische stap vooruit' heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vrijdag het nieuwe 130-kilometer-grensbord onthuld langs de A4 bij de grensovergang Zandvliet in West-Brabant. 'De weggebruiker krijgt de ruimte en mag harder rijden, rekening houdend met veiligheid, natuur en milieu. Dit is mooi voor de automobilist.'

VAN ONZE VERSLAGGEVER en PETER DE GRAAF

ZANDVLIET - Het lijkt een campagnestunt: een VVD-minister die twaalf dagen voor de verkiezingen het startsein geeft voor een verhoging van de maximumsnelheid op snelwegen van 120 naar 130 kilometer. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het kabinet deze maatregel al in november aankondigde: vanaf 1 september 2012 wordt 130 kilometer per uur de norm. 'Het was niet zo gepland, maar het komt wel goed uit', verklaarde de minister eerder op de dag.

Het afgelopen jaar is op meerdere trajecten geëxperimenteerd met 130. Vanaf vandaag geldt de nieuwe maximumsnelheid 's avonds en 's nachts op bijna de helft van de autosnelwegen; op eenderde van de wegen mag de hele dag 130 worden gereden. Met de nieuwe norm sluit Nederland aan bij zestien Europese landen waar al 130 (of harder) mocht worden gereden.

Volgens Schultz van Haegen zijn de milieu-effecten uitvoerig getest. Gebleken is dat het op sommige plekken kan 'binnen de bestaande grenzen van lucht, geluid en veiligheid', op andere niet. 'Daar blijft de limiet gewoon 80, 100 of 120', aldus de minister.

Wel snelheidscontroles

Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag bezig geweest ruim tweeduizend verkeersborden te veranderen. Daarnaast zijn 65 grensborden aangepast. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) weersprak berichten dat de politie voorlopig geen snelheidscontroles uitvoert omdat de nieuwe borden nog niet overal op orde zouden zijn. 'Volstrekte onzin', aldus Opstelten.

Schultz van Haegen becijfert de reistijdwinst op 1 procent: 'Dat levert 75 miljoen euro per jaar op.' Volgens de minister zullen de verschillende snelheden (80, 100, 120, 130) nog wennen zijn. Uiteindelijk verandert er niet zo veel: 'Je moet alleen even kijken: hoe hard mag ik hier?'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden