Vanaf je 21ste niet meer werken, sporten en uitgaan

L. Lameijn (24) zit twee jaar in de WAO. Al zeven jaar heeft zij last van hoofdpijn. Zo veel en zo vaak dat zij vanaf haar 21ste niet meer kan werken, sporten of uitgaan....

Steeds meer jongeren belanden door psychische klachten in de WAO.

Toenemende studie- en werkdruk doen jonge twintigers het spoor bijster raken. Langdurige arbeidsongeschiktheid is vaak het gevolg.

Arbeidsdeskundige S. Hoebink zegt dat deze problemen steeds vaker voorkomen bij jongeren die korte tijd hebben gewerkt. Met name in de gezondheidszorg en in de informatietechnologie is de werkdruk erg hoog. Jonge mensen moeten keihard werken en hebben nauwelijks tijd om hun ideaal vorm te geven.

Het probleem kan, volgens Hoebink, voor een deel worden opgelost door een meer flexibele opstelling van werkgevers. Daarnaast vindt hij dat meer steun van thuis gewenst is. Steeds meer ouders werken, jongeren moeten hun problemen zelf zien op te lossen.

Hoebink verwacht dat het aantal jonge mensen dat in de WAO belandt, zal toenemen. Vooral in studentensteden merkt hij steeds vaker dat jongeren spanningen op het psychische vlak niet aankunnen. Zij gaan onvoorbereid studeren en hebben moeite met hun nieuwe omgeving. In combinatie met een grote studiedruk kan dat fataal zijn.

Lameijn kwam in de ziektewet toen zij een drukke baan op een manege had. Ze werkte zes dagen in de week, de werkdruk was veel te hoog. 'Als ik te veel dingen tegelijk moet doen, schiet ik meteen in de stress. Dan denk ik alleen maar: dit kan ik niet, dit red ik nooit.'

Uit onderzoek blijkt dat jongeren tot 25 jaar anders tegen een depressie aankijken dan ouderen met dezelfde klachten. Jonge mensen zien het vaker als een persoonlijk zwaktebod en niet als een ziekte die genezen kan worden.

Volgens psychologe en woordvoerster van de Depressie Stichting A. van Geleuken worden de klachten in eerste instantie vaak op het lichamelijke vlak gezocht. Hierdoor komen artsen pas laat tot de conclusie dat iemand depressief is. Er is dan al veel schade berokkend. De kans dat de depressie terugkomt, is groter.

Dat is ook bij Lameijn het geval. Toen zij van de dokter hoorde dat ze depressief was, realiseerde ze zich dat ze dat al veel langer was. Ze moest negen maanden een intensieve psychotherapie ondergaan.

'Ik ben een perfectioniste. Ik wil het altijd goed doen, ik wil altijd aardig gevonden worden. Sinds die therapie gaat het beter met me. Ik heb geleerd te praten over mijn problemen.'

Volgende week gaat Lameijn voor het eerst in drie jaar parttime werken. Ze behoudt haar WAO-uitkering gedeeltelijk. Binnenkort hoopt ze weer volledig aan de slag te kunnen. 'Ik wil gewoon werken, net als ieder ander mens.'

Een goede manier om psychische klachten te voorkomen is volgens jongerenorganisatie CNV een stress-preventietraining. De organisatie geeft deze trainingen sinds acht jaar op bedrijven en hogescholen.

Op het hbo worden studenten volgens Vlaming vakinhoudelijk goed voorbereid, maar ontbreekt het aan scholing in het leren omgaan met collega's, terwijlde psychische druk groot is. 'Werkgevers moeten inzien dat het belangrijk is tijd te investeren in personeel. Zij moeten leren kijken naar hun eigen functioneren. Dit ondersteunt hen in het gezond uitoefenen van hun beroep.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden