Vanaf de zomer krijgt elke puppy verplicht een chip

Den Haag - Vanaf volgende zomer moet elke hondenpuppy die wordt geboren een identificatiechip krijgen. Staatssecretaris Bleker van Landbouw hoopt op die manier meer greep te krijgen op illegale fokpraktijken.


Na een jaar of tien moeten dan alle honden een chip hebben, en daarmee geregistreerd zijn. Op dit moment is dat het geval bij ongeveer 70 procent van de honden.


Bleker rekent erop dat consumenten nattigheid gaan voelen als ze een hond krijgen aangeboden zonder chip en papieren. 'Het moet zoals bij de aanschaf van een auto normaal worden dat je bij aankoop van een hond papieren krijgt', zegt de CDA'er.


Het ministerie kan geen indicatie geven van de omvang van de illegale fok en handel. 'Dit probleem is ook duidelijk geworden uit tv-documentaires', zegt een woordvoerster.


Het Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is tevreden dat Bleker maatregelen aankondigt tegen misstanden in de hondenfokkerij. Maar zij zou liever zien dat wie honden wil fokken zich moet registreren. Bovendien vreest ze dat handhaving een probleem wordt, omdat daar nauwelijks geld voor is.


Blekers voorganger, partijgenote Gerda Verburg, kondigde de verplichte chip voor honden in 2007 aan. De afgelopen jaren is gewerkt aan een systeem dat zo waterdicht mogelijk is, met onder meer een databank voor de op te nemen gegevens. 'Het is nogal een maatregel', zegt de woordvoerster van het ministerie. Nederland telt naar schatting 2,1 miljoen honden.


Bleker roept de fokkersbranche op om honden niet zover door te fokken dat ze lichamelijke problemen krijgen, zoals dieren die door een doorgefokte mopsneus kampen met ademhalingsproblemen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden