Nieuws

Vanaf 2023 geen koffie meer uit plastic wegwerpbekertjes op kantoor

Met ingang van 1 januari 2023 zijn wegwerpkoffiebekertjes op kantoor verboden. Dat schrijft staatssecretaris Steven van Weyenberg van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer. Voor plastic verpakkingen van kant-en-klare maaltijden moet vanaf 2024 worden betaald.

Redactie
Koffiebekertjesberg Beeld Wim Ruigrok
KoffiebekertjesbergBeeld Wim Ruigrok

Met de maatregelen wil Van Weyenberg het groeiende gebruik van wegwerpplastic afremmen en zwerfafval verminderen. Volgens de staatssecretaris worden per jaar meer dan 7 miljard plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen weggegooid. Per dag zijn dat er 19 miljoen. Volgens Van Weyenberg zijn bijvoorbeeld verpakkingen van maaltijdsalades en koffiebekertjes lastig recyclebaar en zijn er veel alternatieve, meer duurzame opties.

Koffiebekers moeten in 2023 afwasbaar zijn. Plastic wegwerpbekers mogen op kantoor, bij een snackbar of in een winkel nog wel als de locatie voor hoogwaardige recycling zorgt en zeker tweederde van de bekers gescheiden inzamelt.

Voor plastic verpakkingen van kant-en-klaar maaltijden moet de consument vanaf 2024 gaan betalen, schrijft Van Weyenberg aan de Kamer. Hoeveel precies wordt nog nader bekeken.

40 procent afname in 2026

Van Weyenberg wil met de maatregelen het gebruik van wegwerpplastic in 2026 met 40 procent hebben verminderd ten opzichte van 2022. De staatssecretaris wijst in dat verband op de afname van het zwerfafval dat door plastic draagtassen wordt veroorzaakt. Sinds de tassen niet meer gratis zijn, is dat met 70 procent afgenomen, schrijft hij.

Met de voorgenomen maatregelen voert Nederland de Europese Richtlijn kunststofproducten voor eenmalig gebruik uit, het Europese plan tegen wegwerpplastic. De plannen worden nog getoetst op haalbaarheid.

Daar zijn fikse eisen aan verbonden; zo moet in 2023 driekwart van alle gebruikte wegwerpspullen ingezameld worden, terwijl het in 2026 al om 90 procent gaat. Voor voedselverpakkingen geldt dat percentage in 2027.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden