Van Woerkom aanvaardt functie Ombudsman

Guido van Woerkom, nu nog baas van de ANWB, is gekozen tot nieuwe Nationale Ombudsman. Hij kreeg steun van een meerderheid van 91 Tweede Kamerleden en heeft de functie aanvaard. Bij een deel van de Kamer bestonden twijfels over zijn kandidatuur, omdat hij zich vier jaar geleden negatief uitliet over Marokkanen. In een verklaring liet Van Woerkom weten dat hij 'het vertrouwen dat vandaag in mij gesteld is niet zal beschamen'.

Guido van Woerkom wordt de nieuwe Nationale ombudsman. Beeld anp

Vanmiddag stemde de Tweede Kamer schriftelijk (anoniem per stembriefje) over Van Woerkoms kandidatuur. Hij kreeg van 91 van de 144 aanwezige Kamerleden steun. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg verklaarde de benoeming vervolgens tot een feit.

'Marokkaan achter het stuur'
Scheidend ANWB-voorzitter Van Woerkom werd eind mei door een Tweede Kamercommissie voorgedragen als enige kandidaat-Ombudsman uit dertig sollicitanten. Instemming van de rest van de Kamer had een formaliteit moeten worden, maar zijn kandidatuur werd omstreden toen verschillende Marokkaanse organisaties bezwaar maakten. Van Woerkom zei in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan, omdat 'er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten'.

De afgelopen week wachtte hij het verloop van de ontwikkelingen in de Tweede Kamer af. In een eerste reactie laat hij nu weten dat de afgelopen dagen 'bewogen' zijn geweest. 'Ik heb nog steeds spijt van mijn uitlating van vier jaar geleden en kan mij voorstellen dat deze tot commotie heeft geleid. Ik heb nooit de Marokkaanse gemeenschap willen beledigen, en realiseer mij dat er van mijn kant meer nodig zal zijn om de betrekkingen duurzaam te herstellen. Daar zal ik de komende tijd aan werken. De deur van de Nationale ombudsman staat voor iedereen altijd open.'

Pvda-leider Diederik Samsom (L) en SP-leider Emile Roemer voorafgaand aan de schriftelijke stemming in de Tweede Kamer over de benoeming Van Woerkom. Beeld anp

Hij bood na zijn omstreden uitspraak zijn excuses aan. De kwestie leek daarmee afgehandeld, maar Marokkaanse belangengroepen vinden dat hij door de uitspraak geen geloofwaardige Ombudsman voor alle Nederlanders kan zijn. Daarna sloeg de twijfel over Van Woerkom in de Tweede Kamer toe. Gisteren bleek dat Kamerleden van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie zich tegen de voordracht keerden.

Coalitie verenigd achter Van Woerkom
De coalitie van PvdA en VVD schaarde zich na de stemming eensgezind achter Van Woerkom. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was duidelijk in zijn oordeel: 'Ik zou zeggen: aan het werk.' Hij verwacht dat Van Woerkom in staat is 'het vertrouwen van de hele Nederlandse samenleving te winnen'. Coalitiepartner en PvdA-leider Diederik Samsom voegde toe: 'De democratie heeft gewerkt en de meerderheid van stemmen telt.' Veel PvdA'ers hadden twijfels over de kandidatuur, Samsom liet zich echter niet uit over de stemverhouding binnen zijn fractie.

Sommige tegenstemmers bleven twijfels houden. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind was niet gelukkig met de uitslag. Hij meent dat Van Woerkoms 'geloofwaardigheid te veel is aangetast'. SP-Kamerlid Harry van Bommel meent dat '63 procent van de stemmen een te smalle basis is voor een ombudsman'.

PvdA en CU hadden gesprek met Van Woerkom
Op verzoek van de PvdA werd de stemming gisteren uitgesteld. De coalitiepartij wilde eerst nog eens met de beoogd Ombudsman spreken. Vandaag vond dat gesprek met Van Woerkom plaats, ook de ChristenUnie schoof daarbij aan. Daarna werd er alsnog gestemd in de Kamer.

De Nationale Ombudsman behandelt klachten van burgers over de overheid. Volgens de functieomschrijving is hij 'onafhankelijk en onpartijdig'. De afgelopen tien jaar was Alex Brenninkmeijer Ombudsman. Hij verwierf bekendheid doordat hij steeds stelliger kritiek uitte op de overheid.

ChristenUnie-kamerlid Joel Voorderwind na afloop van de schriftelijke stemming. Beeld anp
Guido van Woerkom. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden