Van wiskundeleraar tot beroepsbridger

Met goud op de EK-1986 en de WK-1987 denderde Jan Jansma als junior de bridgewereld binnen. Geen Nederlandse toernooizaal was in de jaren negentig veilig voor deze gedreven prijskaarter. Na de entree in Team Oranje won hij met Louk Verhees in 2004 zilver op de Olympiade en goud bij het Open EK-2005.

Jansma maakte in de VS naam met de winst in de Spingold Cup en een ereplaats in de Cavendish Invitational. Hij stopte als wiskundeleraar en is nu een druk bezette beroepsbridger. Vier jaar geleden hernieuwde hij het partnerschap met Gert-Jan Paulissen. Met Het Witte Huis bereikte hij de NK-finale, dit weekeinde in Den Hommel.

Ook in het topcircuit doen de ijzersterk spelende Jansma-Paulissen goede zaken en leiden ze met grote voorsprong. De alerte en sluwe Jansma valt op door een enorme table presence met een scherp oog voor details. Binnenkort wordt hij vijftig. Hij mag een routinier genoemd worden. Het speelplezier straalt nog elk spel van hem af.

Jansma zit nooit stil en probeert zoals in diagram 1 altijd het onderste uit de kan te halen.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

paspas1¿1¿

dblpas2¿dbl

3¿paspasdbl

pas3SApas4¿

paspaspas-

Zuid, Jansma, volgde rustig met 1¿ en kwam na 2¿ (dbl in west = 4+ ¿) met een informatiedoublet tot leven. West gooide met 3¿ roet in het bieden. Zuid was nog niet uit de stoot en produceerde een tweede doublet. Hij plaatste noord, Paulissen, in een comfortabele positie. Een pas door op 3¿-gedoubleerd levert +300 op: ¿AH en een introever, ¿A, ¿A en een overtroever in ruiten. Noord koos de voorzichtige weg en gaf zuid met 3SA (geen poging tot eindcontract) de keuze uit 4¿ en 4¿.

West kwam tegen 4¿ uit met schoppen. De leider troefde ¿9 van oost met ¿2. ¿A en harten voor ¿V in oost die ruiten inspeelde voor ¿A in zuid. Een tweede harten, west een ruiten weg, voor ¿H in oost die ruiten speelde voor ¿H.

De leider troefde een ruiten met ¿6 in noord, een schoppen met ¿3 in zuid en speelde de vierde ruiten uit zuid, west gooide een schoppen af, in de dummy met ¿8 getroefd. Een schoppen getroefd met ¿5 in zuid gevolgd door een harten. West maakte alleen één troefslag.

In geslagen positie, zoals in diagram 2, als winnaar uit de strijd komen; het is een kluifje naar de hand van Jansma.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

4¿4SApas5¿

pas5¿pas6¿

pas6¿paspas

pas---

West kwam tegen 6¿ uit met ¿2. Een vaste klaverenverliezer en in ruiten ook een schier onvermijdelijke verliezer. Met ¿B9x in west kan de leider drie klaverenslagen ontwikkelen: kleine klaveren uit zuid naar ¿10 in de dummy. Een exotische variant (west kan worden ingegooid) zou kunnen bestaan als oost niet boven ¿7 van de dummy kan.

De leider, Jansma, speculeerde op een tegenspeelfout. Na ¿A volgden ¿A en ¿H en een ogenschijnlijk doelloze ¿V, oost gooide een schoppen af. Klaveren uit zuid voor ¿H in west. ¿H voor ¿A. ¿V en schoppen uit noord, oost gooide een klaveren af, getroefd in zuid. Het onheil voor oost-west was geschied. Onder ¿A, uit de dummy een ruiten weg, viel ¿B bij oost zodat ¿8 in zuid hoog was, waarop een tweede ruiten uit noord verdween.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden