Van Wilders mogen er best meer Israëlische nederzettingen komen

DEN HAAG - Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, komen er zoveel mogelijk joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

(screenshot)

Hij liet dat zaterdagavond via twitter weten. Volgens hem is Jordanië 'de enige Palestijnse staat die er ooit zal komen.'

'Judea/Samaria zijn Israël dus hoe meer joodse nederzettingen daar hoe beter', twittert Wilders. Hij doelt daarmee op het door Israël in 1967 op Jordanië veroverde gebied. De Westelijke Jordaanoever is een van de Palestijnse gebieden maar joodse kolonisten bouwen er nog steeds nieuwe nederzettingen. Daarover bestaat internationaal veel kritiek.

Ook Nederland is tegen de bouw van nederzettingen in Palestijns gebied. De regering streeft al jaren naar een vredesakkoord waarbij een Palestijnse staat naast Israël kan bestaan. Uitgangspunt daarbij zijn de grenzen van voor de zesdaagse oorlog in in 1967. Dat staat ook in het nieuwe regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat de PVV gedoogsteun geeft.

In een toelichting op zijn tweet liet Wilders weten dat het hem 'helemaal niks interesseert' dat zijn standpunt strijdig is met het Nederlandse buitenlandbeleid. 'De PVV zal een Palestijnse staat nooit steunen, behalve dan Jordanië.' Dat land is volgens hem feitelijk al de Palestijnse staat. 'Jordanië is Palestina.' Het kabinet of de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal hebben pech als de PVV-mening ze niet bevalt, aldus Wilders. Voor kwesties waar de PVV het niet mee eens is, moet de coalitie steun van de oppositie zoeken. De meeste partijen steunen de tweestatenoplossing overigens al jaren.

Falk
Aanleiding voor Wilders' uitlatingen is de opmerking eerder zaterdag van Richard Falk, een VN-vertegenwoordiger voor de mensenrechten in de Palestijnse gebieden. Die zei dat hij somber is gestemd over de mogelijkheid van de vorming van een Palestijnse staat, juist vanwege de vele joodse nederzettingen in het bezette gebied. De kolonisten zullen zich volgens hem fel verzetten als deze ontwikkeling wordt teruggedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden