Van Wely wint NK na negen jaar opnieuw

Een spannend en bij vlagen hoogstaand NK-schaken is gewonnen door de man die in het verre verleden een abonnement op de titel had. Negen jaar heeft Loek van Wely moeten wachten op de titel na zijn ononderbroken serie in de periode 2000-2005.

VAN ONZE SCHAAKMEDEWERKER GERT LIGTERINK

AMSTERDAM - Tot het laatste moment was onzeker wie de opvolger zou worden van de aftredende kampioen Dimitri Reinderman. Zaterdag, in de voorlaatste ronde, leek het lot Wouter Spoelman, de enige amateur in het gezelschap, gunstig gezind. De geneeskundestudent versloeg koploper Sipke Ernst in een juweel van een partij en nam daardoor een voorsprong van een half punt op een trio achtervolgers: Ernst, Van Wely en Sergei Tiviakov, kampioen in 2006 en 2007.

Een dag later keerden de kansen. Spoelman werd weggevaagd door de coming man Benjamin Bok, die een offerpartij in de stijl van oud-wereldkampioen Michail Tal afleverde. Die uitslag maakte de weg naar de titel vrij voor Spoelmans concurrenten. Ernst zag de weg versperd door een remise tegen Robin van Kampen, de andere twee slaagden wel.

Van Wely passeerde Spoelman als eerste. Na een geruisloze zege op Reinderman moest hij uren wachten op de afloop van Tiviakovs gevecht met Erwin L'Ami. Steeds had Tiviakov het heft in handen, tot hij in het verre eindspel misgreep en L'Ami een uitweg naar remise bood. L'Ami, hopeloos uit vorm in dit toernooi, vond de ontsnappingsroute niet, zodat Tiviakov alsnog de gedeelde eerste plaats bereikte.

In twee beslissingsvluggertjes stelde Van Wely orde op zaken. Na een overtuigende winst in de eerste barragepartij kon hij de gelukwensen in ontvangst nemen toen Tiviakov in de herkansing een toren weggaf.

Voor de 41-jarige Van Wely komt het succes op een moment dat zijn carrière een andere wending leek te nemen. Sinds het Tata-toernooi beperkte hij zich tot de clubcompetitie, twee minder serieuze toernooien in Australië en het snelschaakcircuit. Achter de schermen was hij actiever. Onlangs werd hij aangesteld als directeur van het Univé-toernooi in Hoogeveen.

Anne Haast (21) won het sterk bezette vrouwentoernooi. Ze versloeg in de slotronde in een beslissende onderlinge partij Zhaoqin Peng.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden