Van wangedrag beschuldigde militairen dienen klacht in tegen staatssecretaris: 'We zijn onschuldig'

Leden van de Luchtmobiele Brigade geven een demonstratie tijdens de viering van het 20-jarig jubileum. Beeld ANP

Drie militairen die worden beschuldigd van wangedrag op de kazerne in Schaarsbergen hebben een klacht ingediend tegen staatssecretaris Visser van Defensie. Ze vinden dat de staatssecretaris openlijk partij heeft gekozen voor de slachtoffers, terwijl het onderzoek nog loopt. De militairen zeggen dat ze onschuldig zijn, aldus hun advocaat Michael Ruperti. 

Visser verklaarde eerder alles te zullen doen om de slachtoffers te helpen. Ze gaat nu niet verder op de zaak in. ‘Iedereen kan een klacht indienen bij de Centrale Organisatie Integriteit Defensie’, aldus een woordvoerder van het ministerie. ‘Momenteel wordt bezien of deze klacht ontvankelijk is, en zo ja, door wie deze onderzocht zal worden. Daarom gaat Defensie op dit moment niet verder in op de inhoud van de klacht.’

Leden van de Task Force Uruzgan in Schaarsbergen.Beeld ANP

Vorig jaar zeiden drie andere militairen in de Volkskrant dat ze op de kazerne in Schaarsbergen structureel werden gepest en mishandeld en tijdens een ontgroeningsritueel werden aangerand. Een van hen zei het slachtoffer te zijn geweest van verkrachting. De drie militairen meldden zich in 2013 bij hun commandant, die een intern onderzoek instelde.

De commissie-Giebels die onderzoek deed naar de zaak, bracht al naar buiten dat een eerder onderzoek naar de klachten van de militairen niet goed is uitgevoerd, terwijl er volgens hen aanwijzingen bestonden dat de drie de waarheid spraken: zo kwam halverwege het onderzoek een filmpje boven water van een zogeheten ‘vinger-in-de-kont’-incident dat één op één overeen bleek te komen met hun verhaal. Ook bleek uit bandopnamen dat de militairen vertelden dat harddrugs werden gebruikt door verschillende soldaten, maar werd daarnaar geen verder onderzoek verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden