Van Vollenhoven: spijt van reactie na fataal auto-ongeluk

Pieter van Vollenhoven heeft spijt van zijn handelwijze rond een auto-ongeluk in het Oostenrijkse skioord Maria Alm, waarbij op 30 december 1983 een 20-jarige Duitser om het leven kwam. Hij vindt nu dat hij de moeder van het slachtoffer indertijd had moeten benaderen.

DEN HAAG - 'Het werd mij destijds met klem afgeraden contact te zoeken, ik weet niet meer door wie en ik kan me ook de argumentatie niet herinneren', zegt Van Vollenhoven.


'Mogelijk werd aangevoerd dat de moeder daaraan geen behoefte had. Dat kan ik me voorstellen bij zo'n groot verdriet. Maar ik had tenminste een poging moeten doen. Terugblikkend vind ik het meer dan spijtig dat ik dat niet heb gedaan.'


Van Vollenhoven deed deze ontboezeming aanvankelijk in reactie op een conceptartikel van dagblad De Pers door journalist Arnold Karskens, onder de kop: 'Slachtofferhulp niet voor slachtoffers Van Vollenhoven.' Dat laatste verwijst ernaar dat Van Vollenhoven in 1989 oprichter was van het Fonds Slachtofferhulp.


Het conceptartikel maakte vooral duidelijk dat Karskens het niet zo heeft op Van Vollenhoven en haalde de krant dan ook niet.


Maar de reactie op het stuk leidde wel tot een kortere versie op de website. Kop, ditmaal: 'Van Vollenhoven biedt excuses aan voor ongeluk'.


Op slag dood

'Dat is natuurlijk onjuist', zegt Van Vollenhoven, 'ik kan helemaal geen excuses maken voor dat ongeluk. Ik reed op mijn eigen rechterweghelft, die jongen was links van mij van een berg af komen rijden en gleed, bij het maken van de bocht naar rechts, op mijn weghelft. Dwars voor mijn auto. Ik kon niet uitwijken, naast mij was een vangrail met daarachter een beekje. Ik raakte hem met mijn voorkant vol in de flank, aan de bestuurderszijde. Ik reed rustig, maar ook 30 of 40 kilometer is in zo'n geval fataal.'


Van Vollenhoven, met naast hem zijn echtgenote prinses Margriet, reed in een zware Mercedes terreinwagen. De Duitse student reed in een kleine Renault en was op slag dood. Een 19-jarige vrouw die naast hem zat, raakte zwaar gewond. Haar zegt Van Vollenhoven wel te hebben bezocht. 'Tweemaal in het ziekenhuis en later een keer op het vliegveld van München.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden